Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Hex vycestuje na COOLtúru

Na snímke zľava Tybyke , Ďuďo , Yxo a Fefe počas krstu albumu Nikdy nebolo lepšie. Foto: TASR/Adriána Antošková

Hex plánuje v rámci turné prejsť deväť slovenských miest a klubov.

Bratislava 26. marca (TASR) – Skupina Hex vycestuje v apríli na klubové turné, ktorému dali názov COOLtúra. Keďže je to v prípade tejto kapely turné po šiestich rokoch, dostalo aj podtitul Štyria kamaráti uvádzajú. Začínajú ho 5. apríla koncertom v Trenčíne.

„Štyria kamaráti, to má byť parafráza na to, keď nejaký veľký filmový koncern uvádza film. Preto štyria kamaráti uvádzajú. Aj turné sme sa snažili nejako nazvať a napadlo nám niečo celkom vtipné. COOL a túra. Teda COOLtúra. Znamená to, že kultúra príde na Slovensko v apríli,“ uviedol pre médiá Tomáš Yxo Dohňanský.

Hex plánuje v rámci turné prejsť deväť slovenských miest a klubov. Po úvodnom koncerte v Trenčíne bude ďalšou zastávkou Žilina (12. 4.), po nej Poprad (13. 4.), Martin (14. 4.), Bratislava (19. 4.), Prievidza (20. 4.), Pezinok (21. 4.), Nitra (27. 4.), finiš je pripravený v Hruštíne na Orave (28. 4.). COOLtúra skupiny Hex nemá byť iba cielené turné k stále aktuálnemu albumu Ty a ja. Je preto pochopiteľné, že na ňom zaznejú pol na pol najväčšie hity zo starších albumov a skladby služobne najmladšie. Z ostatného albumu by na koncertoch nemala chýbať skladba Prepadlisko, v ktorej si "zahosťovala" Jana Kirschner.

"Janka je v Bratislave veľa času, ale chodí aj do Londýna. Sľubujem všetkým, že ak sa jej dovolám, tak ju určite pozveme na bratislavský koncert a ak sa to len trošku bude dať, verím, že si s nami príde zaspievať. Ona je teraz zaneprázdnená svojím bábätkom, takže, ak by aj neprišla, my to pochopíme,“ dodal pre médiá Yxo.



Skupina Hex vznikla v roku 1988. V októbri 1992 vydali debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice. V septembri 1993 vyšiel druhý album Abrakadabra s hitom Letná láska a v decembri 1994 tretí s názvom Hex a hitom 1, 2, 3 dobrý deň. Úspešný bol album Ultrapop, vydaný v máji 1997, z ktorého sú známe skladby Vetroň a Maťo a Linda. Podobný úspech dosiahli aj s albumom Víkend, ktorý vyšiel v novembri 2002. Populárne z neho sú skladby V piatok podvečer, Michaela, Chvíľu áno, chvíľu nie. Úspech mal aj album Nikdy nebolo lepšie, ktorý vyšiel v máji 2006, z neho sú hity Život, Nikdy nebolo lepšie či Bratislavskí chalani. V roku 2006 vyšli kompilácie Hex 1990-1995 a Hex 1996-2000. V novembri 2007 vydali DVD Cesta z mesta-Live a v novembri 2010 nový štúdiový album Ty a ja.