Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou Piotra Gribanova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sólistom večerov bude nemecký klavirista Hinrich Alpers, víťaz 3. medzinárodnej klavírnej súťaže International Telekom Beethoven Competition 2009 v západonemeckom Bonne.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) sa na dvojici koncertov vo štvrtok a piatok 15. a 16. marca predstaví pod taktovkou ruského dirigenta Piotra Gribanova, ktorý prichádza hosťovať do Bratislavy po piatich rokoch. Sólistom večerov bude nemecký klavirista Hinrich Alpers, víťaz 3. medzinárodnej klavírnej súťaže International Telekom Beethoven Competition 2009 v západonemeckom Bonne. V jeho interpretácii zaznejú diela Roberta Schumanna pre klavír a orchester.

Piotr Gribanov je nositeľom Grand Prix na dirigentskej súťaži All Russia Conductor's Contest. Dirigoval viacero ruských orchestrov, s ktorými realizoval popri domácich aj koncerty v zahraničí. Od roku 2006 zastáva post šéfdirigenta Symfonického orchestra v Karagande a je dirigentom Ruskej letnej baletnej sezóny v Alexandrinskom divadle v Petrohrade. Je činný aj pedagogicky. Vyučuje na petrohradskom Štátnom konzervatóriu.

Program marcovej dvojice koncertov je zostavený z diel troch skladateľov. Na úvod zaznie dielo súčasného gruzínskeho autora Giju Kančeliho, ktorý navštívil Bratislavu v roku 2007, kedy bol hosťom Medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos. Tentoraz SF zahrá jeho kompozíciu pre komorný orchester Sio z roku 1998. Nasledovať budú dve kratšie skladby R. Schumanna pre klavír a symfonický orchester - Introdukcia a Allegro appassionato pre klavír a orchester G dur, op. 92 a D dur op 134, posledné dielo skladateľa pre klavír a orchester. Program uzavrie Symfónia č. 3 F dur, op. 90 velikána nemeckého romantizmu Johannesa Brahmsa.

Koncerty sa začnú o 19.00 h.