Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenskí umelci majú šancu vystúpiť na Eurosonic festivale

Britská speváčka Dua Lipa, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Festival samotný sa bude konať 16. až 20. januára budúceho roku v holandskom Groningene.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Eurosonic je najväčším európskym odrazovým mostíkom pre začínajúce kapely. Kariéru na ňom odpálili aj také mená ako Aurora, Dua Lipa, Hozier, M0 či Royal Blood. Najbližší ročník ponúkne veľkú šancu špeciálne pre slovenských a českých umelcov. Najväčší showcaseový festival starého kontinentu sa totiž aj vďaka Pohode zameria práve na hudbu z našich krajín.

Príležitosť dostane až osem kapiel z každej krajiny, pričom ďalšiu miestenku môžu získať naši umelci aj vďaka RTVS (tá má ako člen European Broadcasting Union možnosť odporučiť jedno meno). Registrácia umelcov je spustená od 1. mája a končí sa 1. septembra na webe festivalu https://esns.nl/play-at-esns. Na prihlasovanie tak ostáva posledný mesiac. Festival samotný sa bude konať 16. až 20. januára budúceho roku v holandskom Groningene.

Táto výborná správa pre našich umelcov je tiež veľkou poctou pre Pohodu, ktorú si zástupcovia Eurosonicu vybrali ako partnera v súvislosti so zaostrením na hudbu zo Slovenska. V poradnej skupine je šéf Pohody Michal Kaščák a za Česko Márton Náray, riaditeľ Sound Czech / Czech Music Office. Eurosonic každý rok vyberá takzvané "focuscountries", teda krajiny, na ktorých hudobnú scénu sa bude klásť špeciálny dôraz počas najbližšieho ročníka.

Týmto spôsobom sa snaží zviditeľniť hudobnú pestrosť a rozmanitosť naprieč starým kontinentom. O rozhodnutí zamerať sa na Česko a Slovensko už viac povedal hlavný 'booker' Eurosonicu Robert Meijerink: "Chceme prezentovať jedinečnú a kvalitnú hudbu týchto dvoch susedov. Aj keď ide o jedny z najmladších krajín v Európe, obe majú rôznorodú a rastúcu hudobnú scénu, bohatú históriu a veľa úžasnej hudby, ktorú možno objaviť."

Zameranie na umelcov z Česka a Slovenska ohlásil aj ďalší významný showcaseový festival Waves Vienna. Ten včera zverejnil druhú skupinu potvrdených účinkujúcich, medzi ktorými sú aj slovenské kapely a umelci, ako Alapastel, Andrea Bučko, Bulp, Isama Zing, Papyllon, Says a Stroon. Šéf Waves Vienna Thomas Heher i Meijerink sa pred pár týždňami zúčastnili aj na 'listening session' na Pohode 2018, pričom ich reakcie na viacerých domácich interpretov boli veľmi pozitívne. Významné šance v oblasti prezentácie hudby pre naše krajiny prichádzajú symbolicky v čase 100. výročia založenia spoločného štátu.

TASR informoval PR manažér Anton Repka.