Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Slovensko oslávi storočnicu tvorcu novej hudobnej estetiky Johna Cagea

Slovenská národná galéria usporiada koncert pri príležitosti stého výročia narodenia hudobného skladateľa a tvorcu novej hudobnej estetiky, Johna Cagea.

Los Angeles/Bratislava 4. septembra (TASR) - Americký hudobný skladateľ John Cage, tvorca novej hudobnej estetiky, sa narodil v americkom meste Los Angeles 5. septembra 1912, teda pred sto rokmi. Slávnym sa stal skladbou Bacchanale 1938, v ktorej prezentoval svoj legendárny preparovaný klavír. Obecenstvo prekvapil, šokoval a následne pobúril aj skladbou Anti-opus 4' 33'', v ktorej nezaznel ani tón.

Syn vynálezcu a spisovateľky strávil mladosť v Európe. Venoval sa kultúre a študoval hudbu. Do USA sa vrátil už ako hudobný skladateľ fascinovaný zvukmi s avantgardnými prístupom k tvorbe. Komponoval kúsky pre skupiny bicích nástrojov a pre upravený klavír, do ktorého vkladal medzi struny rozličné predmety aby dosiahol zamýšľaný zvuk. Vyučoval na škole dizajnu v americkom Chicagu, potom sa presťahoval do New Yorku, kde pokračoval v experimentoch so zvukmi a rôznymi nástrojmi a prístrojmi. Komponoval hudbu, ktorú ponúkal poslucháčovi priamo, nie zo záznamu. Tvrdil, že hudbou môže byť akýkoľvek zvuk.

Tvoril aj v oblasti výtvarného umenia, venoval sa napríklad grafike. Pre svet mimo umeleckej obce sa stal známym v 60. rokoch 20. storočia, ovplyvnil pop-art aj rockovú muziku. Podľa niektorých názorov bol Cage šarlatánom, ale jeho myšlienka "všetko čo robíme je hudba" nesporne ovplyvnila mnohých moderných skladateľov. Je autorom knihy Silence (1961) s neobvyklou grafickou formou, v ktorej písal o svojej tvorbe, keďže ho mnohí nechápali. Tvoril a vyučoval až do svojej smrti.

Konceptuálny umelec John Cage zomrel 12. augusta 1992 v americkom New Yorku. Dožil sa takmer 80 rokov. Krátko pred smrťou navštívil Bratislavu, kde sa zúčastnil na hudobnom festivale Večery novej hudby.

Predmetom súdneho sporu sa v roku 2002 stala minúta ticha, ktorú ako predel medzi dvoma časťami vložil na svoj album britský hudobník Mike Batt. Minútu ticha však ako prvý údajne "zložil" v roku 1952 John Cage a nazval ju 4'33 - táto skladba obsahuje štyri minúty a 33 sekúnd ticha. Do sporu s hudobníkom vstúpili advokáti trustu, ktorý spravuje odkaz zosnulého Johna Cagea. Požadovali za túto skladbu štvrtinu honoráru. Ukázalo sa, že celý spor bol iba žartom.

Slovenská národná galéria usporiada pri stom výročí jeho narodenia práve v deň jeho narodenín koncert.