Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Smutného rytiera Cypriána Majerníka predali za vyše 60.000 eur

Bez popisu Foto: sp

Celkovo sa na aukcii predalo 46 diel za 220.000 eur.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Jedna z vrcholných malieb velikána slovenského výtvarného umenia Cypriána Majerníka Don Quichote sa stala najdrahšie predaným dielom štvrtkovej (18.4.) aukcie súčasného umenia spoločnosti White & Weiss.

Nový majiteľ ju získal za 62.700 eur. Top dielo aukcie sa pritom dostalo pod dražobné kladivko s vyvolávacou cenou 35.000 eur.

"Išlo o unikátny obraz z unikátneho obdobia tvorby Cypriána Majerníka, v ktorom zobrazil svoju večnú tému - don quichotovský boj. Dielo vytvoril krátko pred svojou smrťou, v roku 1944 a vložil doň silný odkaz," uviedol riaditeľ aukčnej spoločnosti Pavol Weiss k dielu, ktoré patrí medzi zberateľské rarity. "Zvlášť preto, že bolo vytvorené počas druhej svetovej vojny. Bolo na všetkých významných posmrtných výstavách autora, čo dokladujú početné štítky na zadnej strane diela," doplnil.

Druhým najdrahšie predaným dielom aukcie sa stala bronzová socha Konquistador uznávaného českého výtvarníka Jaroslava Rónu, zakladateľa kultového umeleckého zoskupenia Tvrdohlaví. Vydražili ju za 22.755 eur. Aj ďalšia Rónova socha Žena idol zaznamenala vysoký predaj, kupec ju získal za 11.070 eur.

Zo slovenských súčasníkov zabodoval na aukcii jeden z výrazných autorov súčasného vizuálneho umenia Marko Blažo. Za jeho dielo Katedrála 3, ktoré prepája autorskú fotografiu s počítačovou grafikou a prevádza ju do rozmernej maľby so silným priestorovým efektom, zaplatil nový majiteľ 9225 eur.

Z českého umenia zaujal aj mladý výtvarník Karel Štedrý, ktorý ešte nedovŕšil ani tridsiatku a patrí k hviezdam českého výtvarného umenia. Jeho veľkorozmernú maľbu Disk z Faistu - strana A vydražili za 6519 eur a dielo Mondrian - kompozícia č. 6 za 4551 eur.

Celkovo sa na aukcii predalo 46 diel za 220.000 eur. TASR informovala tlačová tajomníčka Zuzana Kizáková.