Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Sorelovská Prerušená pieseň je aj na internete, buduje archív

Snímka z výstavy Prerušená pieseň v Slovenskej národnej galérii, ktorá bude sprístupnená pre verejnosť od 29. júna do 21. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt Prerušená pieseň sprevádza v letnom období viacero lektorských a kurátorských výkladov.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Blockbusterová expozícia Slovenskej národnej galérie (SNG) Prerušená pieseň/ Umenie socialistického realizmu 1948 - 1956, ktorá sa venuje výtvarnému umeniu sorely - socialistického realizmu v jeho začiatkoch, v tzv. stalinistickom období, má aj svoju internetovú podobu.

V reálnej verzii výstava, ktorá mapuje obdobie, keď bolo umenie diktované, sledované a financované novou politickou garnitúrou, ponúka na dvoch poschodiach Esterházyho paláca v Bratislave exponáty z oblasti maľby, plastiky, kresby a architektúry. Vybrané kusy grafického dizajnu - brožúrky, plagáty, reklamné letáky a ukážky z dobovej tlače môžu obdivovať priaznivci umenia a histórie aj v digitálnej podobe.

"Výstava je špeciálna aj tým, že materiál, ktorý je tu prezentovaný, ale aj iný, ktorý sa tu nezmestil, je prezentovaný aj na www.prerusenapiesen.sk" , povedala pre TASR riaditeľka marketingu a komunikácie SNG Bohdana Hromádková.

Generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) a kurátorka výstavy Prerušená pieseň Alexandra Kusá.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Návštevníci, ak majú z tohto obdobia 50. rokov nejaké diela, môžu nám ich poslať, je tam taká kategória Budujeme archív. Budeme radi, ak nám tieto diela pošlú a budeme spoločne tento materiál zhromažďovať pre budúce generácie," doplnila s tým, že uvedená podstránka SNG ponúka rozsiahle state a témy k výstave, odborné texty, fotky, fotodokumentácie.

"Materiály, ktoré boli z toho obdobia zaujímavé, rôzne vyhlášky, časopisy, plagáty, ktoré si naši starí rodičia určite ešte pamätajú, ale my už asi nie," dodala.

Projekt Prerušená pieseň sprevádza v letnom období viacero lektorských a kurátorských výkladov.

Zrejme najlákavejším sprievodným podujatím však bude zážitkový program v podobe branného cvičenia aj s nočnou prehliadkou výstavy s jej kurátorkou Alexandrou Kusou a nocľahom v Letnom pavilóne SNG. Netradičné podujatie sa uskutoční už tento víkend 4. a 5. augusta.

Výstava sezóny Prerušená pieseň je verejnosti prístupná v Esterházyho paláci na námestí Ľudovíta Štúra do 21. októbra.