Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Speváčka Madonna na koncerte vyzvala Rusko, aby oslobodilo Pussy Riot

Madonna na turné Foto: TASR/AP

Americká speváčka sa na pódiu vyzliekla do čiernej podprsenky a na chrbte mala napísaný názov kapely. Podporila tým politický protest Pussy Riot aj ich kritiku prezidenta a pravoslávnych duchovných.

Moskva 8. augusta (TASR) - Americká popová speváčka Madonna si na utorkovom koncerte v Moskve dala na hlavu typickú kuklu, akú mali členky punkovej skupiny Pussy Riot, a požadovala oslobodenie troch ruských hudobníčok, súdených za protestné vystúpenie v pravoslávnom kostole proti Vladimirovi Putinovi.

Americká speváčka sa na pódiu takisto vyzliekla do čiernej podprsenky a na chrbte mala napísaný názov kapely. Hviezda tým podporila politický protest členiek Pussy Riot, ktoré v hlavnej moskovskej katedrále svojou skladbou kritizovali úzke prepojenie prezidenta a pravoslávnych duchovných.

Madonna sa za ne modlí
"Viem, že každý príbeh má viac uhlov pohľadu, a nechcem byť neúctivá voči cirkvi ani vláde, ale podľa môjho názoru tieto tri dievčatá - Maša, Kaťa a Naďa - urobili niečo veľmi odvážne," vyhlásila Madonna nadšenému, skandujúcemu davu divákov na moskovskom Olympijskom štadióne v utorok večer. "Modlím sa za ich oslobodenie," povedala Madonna.

Rusky sa modlili za uchránenie Ruska od Putina
Maria Aljochinová (24), Nadežda Tolokonnikovová (22) a Jekaterina Samucevičová (29) môžu dostať tri roky väzenia za to, že 21. februára vtrhli do Chrámu Krista Spasiteľa a pred oltárom zaspievali "punkovú modlitbu". V nej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina, ktorý je pri moci od roku 2000.

Pussy Riot
Foto: TASR/AP
Členky kapely si počas protestov skrývajú tvár pod farebnými kuklami. Madonna si v jednej chvíli počas koncertu dala čiernu kuklu a prejavila tak hudobníčkam podporu.

Vo väzbe sú už päť mesiacov
Na pódiu zopakovala názory, ktoré prezentovala aj v interview pre tlačovú agentúru Reuters pred koncertom. Vyhlásila, že podľa jej mienky ženy už "zaplatili" za svoj čin, lebo vo väzbe od svojho zatknutia strávili päť mesiacov. "Viem, že každý v tomto hľadisku - ak ste tu ako môj fanúšik - cíti, že majú právo byť oslobodené," povedala americká popová hviezda.

Pussy Riot podporil aj spevák Sting a skupiny Red Hot Chili Peppers, Faith No More a Franz Ferdinand. Podľa ruskej opozície je súdny proces proti Pussy Riot súčasťou širšieho potláčania Putinových odporcov. Tri ruské hudobníčky budú odsúdené možno už tento týždeň.