Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Legendárny spevák a politik Peter Garrett má narodeniny

Peter Garrett Foto: internet

Peter Garrett sa dožil 60 rokov.

Canberra 16. apríla (TASR) - Významného životného jubilea, 60 rokov, sa dnes dožil legendárny austrálsky spevák, hudobník, aktivista a politik Peter Garrett.

Známy ako vášnivý obhajca a bojovník za riešenie širokej škály súčasných problémov rodnej Austrálie i celého sveta pôsobil v rokoch 1989–1993 a 1998–2004 ako prezident Austrálskej nadácie na ochranu prírody a životného prostredia (ACF), v rokoch 1993–1995 bol členom medzinárodného výboru environmentálneho hnutia Greenpeace. Je zakladajúcim členom americkej neziskovej organizácie Surfrider Foundation, ktorej cieľom je ochrana svetových oceánov a pláží. Pôsobil tiež ako poradca a mecén ďalších kultúrnych a spoločenských organizácií.

Garrett svoju politickú kariéru začal v roku 1984, keď sa na kandidátke Strany za jadrové odzbrojenie (NDP) v parlamentných voľbách uchádzal o kreslo senátora za štát Nový Južný Wales, ktoré mu iba tesne uniklo. NDP nasledujúci rok opustil a ďalších volieb sa zúčastnil až v roku 2004 ako člen stredoľavej Austrálskej strany práce (ALP), s ktorou sa dostal do dolnej komory parlamentu za volebný obvod Kingsford Smith. Po víťazstve ALP v parlamentných voľbách v roku 2007 sa stal ministrom životného prostredia. Po opätovnom víťazstve strany v roku 2010 sa ujal funkcie ministra školstva, ktorú vykonáva dodnes.

Slávu získal ako líder skupiny Midnight Oil

Celosvetovú slávu a uznanie však Peter Garrett získal predovšetkým ako spevák a líder austrálskej rockovej skupiny Midnight Oil, v ktorej pôsobil v rokoch 1976-2002. Skupina sa vyznačovala svojimi výraznými nezávislými postojmi voči politickým, spoločenským a environmentálnym problémom, ktoré sa intenzívne odzrkadľovali v jej tvorbe. Skupina takisto horlivo obhajovala práva austrálskych aborigénov.

Pamätný je jej pouličný protestný koncert z roku 1990 pred budovou spoločnosti Exxon v New Yorku, ktorým chcela skupina upozorniť na ekologickú katastrofu zapríčinenú haváriou ropného tankera Exxon Valdez pri brehoch Aljašky v roku 1989. Kontroverzným bolo aj jej vystúpenie na uzatváracom ceremoniáli olympijských hier v Sydney v roku 2000, keď mali členovia skupiny oblečené čierne tričká s bielym nápisom "sorry" ako odkaz takzvaným strateným generáciám aborigénskych detí, ktoré austrálska vláda v priebehu 20. storočia násilne odoberala ich rodičom.

Na konte 11 albumov

Midnight Oil počas svojej existencie vydali 11 štúdiových albumov, z ktorých Diesel and Dust z roku 1987 vyhlásili za najlepší austrálsky hudobný album histórie. V roku 2006 skupinu uviedli do Siene slávy Asociácie austrálskeho fonografického priemyslu. Medzi najznámejšie skladby skupiny patria napríklad Beds Are Burning, The Dead Heart, Forgotten Years, Blue Sky Mine a Power and the Passion. Midnight Oil sa rozpadli v roku 2002 v dôsledku Garrettovho rozhodnutia venovať sa výhradne politickej kariére.

Charizmatický Garrett je laureátom viacerých cien. V roku 2000 získal Cenu Austrálskej humanitárnej nadácie, v roku 2010 mu Svetový fond na ochranu prírody udelil cenu s názvom Lídri za žijúcu planétu. V roku 2003 získal vysoké štátne vyznamenanie Rad Austrálie za prínos k ochrane životného prostredia a hudobného priemyslu. V roku 2001 mu Univerzita Nového Južného Walesu udelila čestný doktorát. V roku 2009 mu vláda Francúzskej republiky odovzdala Rad umenia a literatúry.