Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sprejeri vyprovokovali výtvarníka F. Guldana k maľbe na bráne SKCH

Guldan zareagoval na situáciu slobodne a tvorivo: "Nebudeme zakaždým čistiť bránu, dáme tam kultivujúce posolstvo."

Bratislava 14. apríla (TASR) - Brána do Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na Kapitulskej ulici v centre Bratislave má už niekoľko dní novú umeleckú podobu. O výzdobu ôsmimi maľbami so staro- a novozákonným posolstvom sa postaral výtvarník Fero Guldan.

Bola to jeho reakcia na aktivity sprejerov a nápad vyzdobiť bránu vznikol spontánne. Výtvarník často videl správcu budovy čistiť a premaľovávať bránu po nočných zásahoch mladých sprejerov. Hoci prejavy slobody formou graffiti nemožno subkultúram upierať, ich objektmi záujmu by určite nemali byť historické budovy v starom meste. Guldan zareagoval na situáciu slobodne a tvorivo: "Nebudeme zakaždým čistiť bránu, dáme tam kultivujúce posolstvo."

Ľudia pracujúci pre charitu aj turisti prechádzajúci sa po tejto ulici môžu na bráne odčítať hlavné biblické atribúty: sedem dní stvorenia sveta podľa knihy Genezis, Adama a Evu s jablkom pokušenia, dosky s Mojžišovými desiatimi prikázaniami, rybu ichtis ako symbol ranného kresťanstva, betlehemskú hviezdu ako predznamenanie narodenia Ježiša Krista, ukrižovanie na Golgote i nanebovstúpenie Spasiteľa. Bránu dotvára oblúk hviezdnej oblohy.

"Vzhľadom na umiestnenie brány i samotnej charity na Kapitulskej ulici smerujúcej k Dómu sv. Martina je dôležitý výjav Jána Krstiteľa a spomienka na jeho slová: dláždim cestu tomu, kto príde po mne. Ľudia, ktorí svoje životy prežívali na Slovensku aj pred Nežnou revolúciou, môžu vycítiť vo vyobrazenej odrezanej hlave Jána Krstiteľa na podnose výstražný symbol totality," uviedol autor k jednej maľbe.

Generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák necháva výklad jednotlivých výjavov zo Starého a Nového zákona zdobiacich bránu na každom človeku zvlášť: "Interpretácia malieb by mala byť subjektívnou záležitosťou ľudských bytostí, tam už viac zasahovať nemožno. Dôležité je, aby ľudia mali čas a vôľu zastaviť sa pred týmito ôsmimi maľbami a na chvíľu popremýšľať nad tým, čo sa deje v nich a okolo nich."

F. Guldan, ktorý býva vo Svätom Jure, spolupracuje so SKCH niekoľko rokov. Podieľal sa na výtvarnej stránke časopisu Charita aj niektorých kampaní SKCH. Pred niekoľkými dňami vytvoril a po slovenských misionárkach, spolupracovníčkach charity poslal do Ugandy minimalistickú Krížovú cestu pre novú kaplnku. Tá bude súčasťou Centra pre HIV/AIDS postihnuté siroty v oblasti Adjumani. Charita až do konca mája robí na jeho dostavbu finančnú zbierku medzi slovenskými veriacimi.