Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Štúrovo pero získali časopis Gymoš z Bardejova a ZUMAG z Ružomberka

Študenti diskutujú s novinármi na začiatku finále súťaže Štúrovo pero. Archívna snímka. Foto: Teraz.sk

Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 69 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov a tiež šesť elektronických magazínov.

Zvolen 13. apríla (TASR) - Časopis Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa z Bardejova v kategórii stredoškolských časopisov a ZUMAG z Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku v kategórii vysokoškolských časopisov sa na tento rok stali držiteľmi Zlatého Štúrovho pera v rámci 25. ročníka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero. Vyhodnotenie a odovzdanie cien bolo v sobotu v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.

V kategórii stredoškolákov jednotlivcov udelili hlavné ceny Literárneho fondu Valentíne Sedilekovej z LEAF Academy v Bratislave, Kataríne Szalonovej z Gymnázia sv. košických mučeníkov v Košiciach a Eduardovi Demácekovi z Gymnázia v Považskej Bystrici.

V kategórii vysokoškolákov jednotlivcov udelila porota hlavné ceny Literárneho fondu Matejovi Ondrišekovi a Monike Radošovskej z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre i Dominike Chrastovej z Univerzity Komenského v Bratislave. Ceny boli udelené aj v kategórii elektronických magazínov.

Ďalšie ceny udelili aj TV Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne a udelených bolo tiež niekoľko ďalších cien, medzi nimi Cena TASR pre tri vysokoškolské časopisy za kvalitný a invenčný príspevok.

Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 69 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov a tiež šesť elektronických magazínov.

Novinárske príspevky zaslalo 50 stredoškolákov (celkom 123 prác) a 20 vysokoškolákov (47 prác). O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky pomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti na stredných školách sa uchádzalo 15 stredoškolských časopisov.

"Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu. V tomto roku sa na jej vyhodnotení zúčastnilo viac ako 250 študentov," uviedol pre TASR jeden z porotcov Lukáš Milan. Podľa neho napríklad v kategórii stredoškolských časopisov silnie tzv. strieborné pásmo, to znamená, že časopisy, ktoré boli v minulosti dosť ďaleko od stredoškolskej žurnalistiky, sú po absolvovaní jedného či dvoch ročníkov Štúrovho pera omnoho ďalej. "Sú už spravodajské, majú svoje reportáže, portréty úspešných študentov," uviedol Milan. "Vysokoškolské časopisy majú navyše svoje témy, z ktorých ich viaceré spracovávajú na profesionálnej úrovni," pripomenul.

Súčasťou dvojdňového (12. - 13. 4.) programu boli aj hodnotiace semináre s porotcami, tlačové besedy a diskusie s hosťami.