Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu otvorí svoju 90. sezónu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Novým šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa v jeho novej sezóne stal Peter Valentovič.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Svoju 90. sezónu otvorí Symfonický orchester Slovenského rozhlasu koncertom k 100. výročiu vzniku Československa. Stane sa tak v piatok (19. 10.) večer, keď pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda zaznejú Veľkým koncertným štúdiom Metamorfózy Eugena Suchoňa, Vyšehrad Bedřicha Smetanu a Novosvetská Antonína Dvořáka.

„Symfonický orchester Československého rozhlasu mi prirástol k srdcu, pretože som s ním mal možnosť vytvoriť množstvo krásnych nahrávok. V tomto období mojej "kariéry" ma spolupráca s ním donútila k perfekcionizmu," vyznal sa Lenárd. Ten s terajším Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu strávil od roku 1970 dve dekády, pričom od roku 1977 do roku 1990 ako šéfdirigent.

Koncert symbolicky otvorí časť Vyšehrad z cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetanu. Dielo vznikalo v čase, keď jeho autor trpel takmer úplnou stratou sluchu. Premiéru malo v Prahe v roku 1882. Autobiografické dielo Metamorfózy Eugena Suchoňa malo premiéru v roku 1953. Dielo klasickej hudby Novosvetská komponoval Antonín Dvořák od decembra 1892 do mája nasledujúceho roku počas svojho pobytu v New Yorku, kde pôsobil ako riaditeľ národného hudobného konzervatória.

Novým šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa v jeho novej sezóne stal Peter Valentovič. „Spolupráca s naším najstarším domácim symfonickým telesom, ktorého história je neodmysliteľne spätá s významnými slovenskými dirigentskými osobnosťami, je pre mňa mimoriadne inšpirujúca,“ poznamenal Valentovič.

Koncert sa v piatok začína o 19. hodine. Ďalší koncert si bude môcť verejnosť vypočuť 9. novembra.