Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Kultúra

Talianske múzeum páli umelecké diela na protest proti škrtom

Antonio Manfredi Foto: TASR/AP

Riaditeľ múzea Casoria Antonio Manfredi zapálil dielo francúzskeho maliara Séverina Bourquignona, ktorý s protestom súhlasil a sledoval ho online.

Neapol 18. apríla (TASR) - Múzeum moderného umenia v talianskom Neapole začalo páliť obrazy zo svojho depozitára na protest proti rozpočtovým škrtom, ktoré podľa neho zanechali kultúrne inštitúcie bez potrebného financovania. Informovala o tom dnes BBC.

Riaditeľ múzea Casoria Antonio Manfredi v utorok vlastnoručne zapálil prvý obraz, dielo francúzskeho maliara Séverina Bourquignona, ktorý s protestom súhlasil a sledoval ho online.

"Vyše tisíc umeleckých diel smeruje k zničeniu v dôsledku nezáujmu vlády," zdôraznil. V "umeleckej vojne", ako protest nazval, plánuje Manfredi spáliť o týždeň tri ďalšie obrazy.

Dlhová kríza v Taliansku viedla vlani k rezignácii premiéra Silvia Berlusconiho. Nová vláda schválila balík reštriktívnych opatrení a reforiem, ktoré sa dotkli aj umeleckých inštitúcií.

UNESCO už tento rok kritizovalo nedostatočnú starostlivosť o jedno z najvzácnejších archeologických nálezísk, antické Pompeje.

Jedna z popredných talianskych galérií, Múzeum moderného umenia Maxxi, uviedlo, že jej rozpočet bol tento rok znížený o 43 percent. Keď vedenie múzea minulý týždeň neschválilo rozpočet na tento rok, ministerstvo kultúry sa rozhodlo nahradiť ho vládou menovaným správcom.

Antonio Manfredi je známy ako priamočiary a radikálny riaditeľ múzea Casoria, ktoré otvoril vo svojom rodisku na predmestí Neapola v roku 2005. Vlani oznámil, že požiadal o azyl nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Napísal jej, že už má plné zuby neschopnosti talianskej vlády chrániť kultúrne dedičstvo Talianska a ak mu udelí azyl, chce presťahovať aj celé múzeum. Nikdy však nedostal odpoveď.

Múzeum vo vyhlásení, vydanom po spálení prvého umeleckého diela, označilo tento akt za "nevyhnutný". Dodalo, že neapolská umelkyňa Rosaria Matarese podpáli vo štvrtok v rámci pokračovania protestu jedno zo svojich diel.