Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Taliansko-slovenský festival priateľstva ponúka koncerty i semináre

Richard Rikkon Foto: TASR

Hlavným zámerom festivalu je spolupráca talianskych a slovenských miest a podpora vzdelávania.

Bratislava 23. júla (TASR) – Nový kultúrno-spoločenský festival Dni taliansko-slovenského priateľstva sa začne v Bratislave 25. júla a jeho súčasťou sú odborné fóra k odkazu významných osobností európskeho života i kultúrne, náboženské a iné podujatia.

"Chceme zintenzívniť naše vzájomné vzťahy. Nejaké podujatia už máme za sebou, ďalšie nás čakajú. Koncertmi chceme podporiť aj charitatívne aktivity UNICEF. V programe je omša v taliančine, ktorú bude celebrovať náš nuncius. Naším dlhodobým zámerom je spolupráca talianskych a slovenských miest i podpora vzdelávania," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii prezident združenia ASPIM Europa Giovanni Gentile.

Podľa manažérky projektu pre kultúru Viery Lehoczkej je to mimoriadne zaujímavý a podnetný projekt pre Slovensko. Festival je zameraný na kultúru. Okrem výstavy a koncertov ho vyplnia dva semináre o vzťahu Milana Rastislava Štefánika k Taliansku a Dotykoch antického Ríma so Slovenskom. Časť výťažku z benefičných koncertov v Primaciálnom paláci a na Hlavnom námestí sa použije na podporu obyvateľov postihnutých zemetrasením v regióne Emilia-Romagna i dobrovoľníckych programov UNICEF Slovensko.

"Na týchto dvoch koncertoch vystúpia taliansky tenorista Danilo Formaggia, mladý talentovaný taliansky operný spevák Matteo Macchioni, ktorý sa narodil v regióne Emilia-Romagna, talianska klaviristka Catia Capua, štyria moji talentovaní žiaci a slovenský klavírny virtuóz Richard Rikkon so speváčkou Janou Šinošiovou-Kállayovou. V Primaciálnom paláci zaznejú árie svetoznámych opier Mascagniho, Donizettiho, Verdiho a Pucciniho. Na koncerte mladých talianskych a slovenských operných talentov zaspievajú Matteo Macchioni a my, Ovsepianovci, aby sme presvedčili, že vieme spievať talianske populárne piesne," prezradil garant koncertov a bývalý sólista Slovenského národného divadla Gurgen Ovsepian.

V súlade so zakladajúcimi princípmi a etickým kódexom ASPIM Europa v Taliansku hlavným cieľom festivalu je prispieť k posilňovaniu medzinárodnej spolupráce medzi oboma krajinami v rôznych oblastiach sociálnej sféry, podporovať bilaterálne obchodné, podnikateľské a ekonomické aktivity aj kultúrne výmeny a projekty benefičného charakteru.

Organizátormi prvého ročníka podujatia sú občianske združenie ASPIM Europa Slovakia so spoločnosťou Italianskonsulting v spolupráci s hlavným mestom SR a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom pod záštitou talianskych a slovenských inštitúcií. Hlavným garantom projektu je apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana.

Program je na internetovej stránke www.aspimeuropa.com