Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Tublatanka sa stále cíti fajn

Spevák, gitarista a líder skupiny Tublatanka MAŤO ĎURINDA. Foto: TASR/Ladislav Novák

Tublatanka má 30 rokov. V trojčlennej zostave Ďurinda, basový gitarista Pavel Horváth a bubeník Juraj Černý odohrali prvý koncert v Bratislave 31.januára 1983.

Bratislava 9. februára (TASR) – Na rockový klub sa v piatok večer (8.2.) premenil bratislavský Ateliér Babylon. O pravú rockovú atmosféru sa postarala sa jubilujúca skupina Tublatanka na čele s Martinom Ďurindom. Oslava ako sa patrí, koncert a v jeho priebehu aj krst nového kompilačného albumu Cítim sa fajn / Najväčšie hity No. 3.

Dve hodiny rockovej porcie, ktorú pokojne možno nazvať aj Best Of, začala trojica Martin Ďurinda, basgitarista Juraj Topor a bubeník Peter Schlosser skladbou Svet v ohrození z rovnomenného albumu, nasledovali Revolúcia, Šlabikár, Dajte mi nato liek a Dnes. Potom si pozvali na pódium Joža Ráža, aby im novú kompiláciu pokrstil, samozrejme nechýbala tradičná whisky. „Tublatanku mám rád odjakživa, odkedy začali, samozrejme som neodmietol pokrstiť platňu, lebo tú hudbu mám rád, je to dobré,“ povedal Ráž pre TASR. Ako už u lídra skupiny Elán býva zvykom, nezdržal sa dlho.

Z pódia prišli potom ďalšie hity Šikmooká, Môj starý dobrý kabát, Ja sa vrátim, Bez tvojej lásky, Matka, Loď do neznáma, Pieseň pre Doda, Skúsime to cez vesmír, novinka s názvom Vírus, Pravda víťazí. Hľadisko, ktoré nešetrilo hlasivkami počas celého koncertu, si vypýtalo prídavok. Boli dva, O nás a Žeravé znamenie osudu. Určite rovnakú atmosféru zažijú dnes večer fanúšikovia v žilinskom pube Smerr a 16. marca v košickom klube Collosseum.

Album Cítim sa fajn / Najväčšie hity No. 3 pokrstila Tublatanka 29. januára v Prahe na koncerte v Retro Music Hall. Pražským krstným otcom bol Peter Nagy. „Chceli sme pokrstiť album aj s českým publikom. Vždy som si želal, aby ho pokrstili dvaja ľudia, ktorých považujem za rovesníkov, ktorí majú za sebou veľa práce, veľa úspešných koncertov a vydaných albumov, ktoré zarezonovali. A sú to ľudia, ktorých si zároveň aj vážim. Tak tomu bolo v Prahe, kde prišiel Peter Nagy a naše rockové publikum ho prijalo, dnes to je Jožo Ráž, ktorého si nesmierne vážim,“ povedal pre TASR Martin Ďurinda.

Nechce sa veriť, že Tublatanka má 30 rokov. V trojčlennej zostave Ďurinda, basový gitarista Pavel Horváth a bubeník Juraj Černý odohrali prvý koncert v Bratislave 31.januára 1983. Počas ďalších dvoch rokov sa presadili na československej hudobnej scéne a v roku 1985, ešte ako amatérska skupina, vydali prvý album Tublatanka. Na profesionálnu dráhu sa vydali o rok neskôr. V roku 1994 sa Tublatanka zúčastnila v írskom Dubline na 39. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie so skladbou Nekonečná pieseň, vo finále 30. apríla skončili na 19. mieste. Dnes majú na svojom konte 17 vydaných albumov a kompilácií.

„Tublatanka pre mňa znamená splnený sen, naplnenie mojich ambícií. Keď som bol mladý a premýšľal o hudbe, ani ma nenapadlo, čo by som mohol dosiahnuť, zažiť taký život ako žijem. Nehovorím, že je vždy jednoduchý a ľahký, cítim, že žijem. Som zato veľmi povďačný, ďakujem Maťovi Ďurindovi,“ dodal pre TASR basový gitarista Juraj Topor, v kapele od roku 1993.

„Tublatanka je zlom v mojom živote. Na Tublatanke som vyrastal, začal som túto kapelu registrovať, keď som trinásť rokov, od platne Skúsime to cez vesmír. Brat doniesol domov elpéčku, na nej som sa učil bubnovať. Hrala doma v jednom kuse. Keď som potom prišiel na konkurz do Tublatanky, mal som to ľahšie, lebo som vedel všetky skladby, mal som ich napočúvané. Stalo sa to, že sen sa premenil na skutočnosť,“ pridal svoj názor bubeník Peter Schlosser, za bicími v kapele od roku 2004.