Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Udelili Pulitzerove ceny, zväčša za spravodajstvo o D. Trumpovi

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pulitzerova cena putovala tiež denníkom The New York Times a The Wall Street Journal za reportáže o škandáloch amerického prezidenta Donalda Trumpa.

New York 16. apríla (TASR) - V Spojených štátoch udelili v pondelok Pulitzerove ceny za americkú žurnalistiku, literatúru a hudbu. Lokálne noviny Capital Gazette vychádzajúce v štáte Maryland získali toto ocenenie za reportáže týkajúce sa streľby, ku ktorej došlo vlani v ich vlastnej redakcii s bilanciou päť mŕtvych.

Pulitzerova cena putovala tiež denníkom The New York Times a The Wall Street Journal za reportáže o škandáloch amerického prezidenta Donalda Trumpa. The New York Times získal jedno ocenenie za vysvetľujúce spravodajstvo týkajúce sa Trumpových financií a daňových únikov, a ďalšiu za redakčný štýl, informuje stanica BBC.

The Wall Street Journal si odniesol ocenenie za spravodajstvo, ktoré odhalilo prezidentove tajné úplatky počas predvolebnej kampane jeho dvom údajným milenkám.

Reportáže z masových strelieb vyniesli Pulitzerovu cenu ďalším dvom lokálnym novinám. Denník Pittsburgh Post-Gazette získal cenu za svoje "hĺbkové a súcitné" spravodajstvo týkajúce sa útoku na synagógu, ktorý sa dohral vlani v októbri v štáte Pennsylvánia s bilanciou 11 obetí na životoch.

Floridský denník Sun-Sentinel získal Pulitzerovu cenu sa reportáže masovej streľby na strednej škole Marjory Stoneman Douglas High School, ktorá si vo februári 2018 vyžiadala 17 mŕtvych.

Denník The Washington Post získal Pulitzerovu cenu za fotožurnalistiku v Jemene a za kritiku.

Tlačová agentúra Reuters dostala ocenenie za svoju investigatívnu činnosť týkajúcu sa prípadu zabitia desiatich rohinských mužov v dedine v Jakchainskom štáte v Mjanmarsku.

Pulitzerovu cenu za literatúru získal básnik, spisovateľ, esejista, kritik a prekladateľ Forrest Gander, a mimoriadne ocenenie za hudbu vlani zosnulá soulová speváčka Aretha Franklinová. Porota jej vzdala poctu za jej "prínos do americkej hudby a kultúry v priebehu viac než piatich desaťročí", dopĺňa tlačová agentúra AP.