Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

ÚĽUV a jeho tri regionálne centrá majú za sebou úspešný rok

Na archívnej snímke 27. ročník festivalu Dni majstrov ÚĽUV v uliciach Starého Mesta Bratislavy. Foto: TASR/Dano Veselský

Za úspech možno považovať aj zapísanie drotárstva do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré iniciovalo ÚĽUV.

Bratislava 22. decembra (TASR) – V tomto roku Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) organizovalo vyše 70 aktivít v podobe vernisáží, prednášok, ukážok výroby, predvádzania, diskusií, dní otvorených dverí a partnerských podujatí.

"Návštevníci našich galérií videli 15 výstav, k nim sa uskutočnilo 45 sprievodných akcií. V septembri sme vo veľkom priniesli na bratislavské námestia už 27. ročník festivalu Dni majstrov. Svoje umenie tam predviedlo 101 majstrov a remeselníkov, z nich najviac - 23 - bolo výrobcov z dreva. V rámci detskej zóny sa mohli malí i veľkí návštevníci zahrať tradičné hry na 18 stanovištiach. Šiestim výrobcom bolo udelené ocenenie majster ĽUV za umelecký prínos a dosiahnuté výnimočné výsledky pri rozvíjaní konkrétneho výrobného postupu ĽUV a tradičných remesiel v súčasnosti. Vydali sme päť publikácií a štyri čísla časopisu Remeslo_Umenie_Dizajn," ÚĽUV bilancuje na svojej internetovej stránke.

V Múzeu ĽUV prostredníctvom daru či kúpy pribudlo do zbierok 319 predmetov. Vzácnym prírastkom je kolekcia zadymovanej keramiky hrnčiara Tomáša Mihoka z Kurimy. Novinkou je po dvoch rokoch znovu otvorená (30.11.) bratislavská predajňa s dlhoročnou tradíciou na Obchodnej 64, kde sú ručné výrobky od remeselných majstrov z celého Slovenska, originálne diela z dreva, vlny, hliny, kože, šúpolia, textilných a ďalších prírodných materiálov, ale aj z kovov či drôtu. Za úspech možno považovať zapísanie drotárstva (6.11.2017) do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré iniciovalo ÚĽUV.

Aktívne boli aj tri Regionálne centrá remesiel. Bratislavské otvorilo brány 618 kurzistom v 102 kurzoch pre deti i dospelých. V Košiciach tento rok stihli 51 kurzov, ktoré absolvovalo 300 detí a dospelých. Za posledný štvrťrok organizátorov potešil nárast počtu kurzistov takmer o 100 percent a aj zvýšenie návštevnosti galérie, prednášok a tvorivých dielní. V Banskej Bystrici zrealizovali 57 kurzov pre deti i dospelých, ktorými prešlo 335 záujemcov. V ponuke pre dospelých sa objavili tri novinky kurzov: formy na syr, parta a krojová výroba. Uplynulý rok bol bohatý aj na tvorivé dielne, exkurzie, teambuildingy či prázdniny s remeslom.