Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Umelec Peter Dvorský obdrží viedenskú Cenu Centrope za rok 2012

Peter Dvorský Foto: TASR

Dvorský tak bude patriť medzi osobnosti, ktoré dosiahli výnimočné výsledky v cezhraničných regiónoch krajín strednej Európy.

Bratislava/Viedeň 5. septembra (TASR) - Tenorista Peter Dvorský sa stane držiteľom Ceny Centrope za rok 2012. Jeden z najznámejších slovenských umelcov, ktorý strávil 23 sezón na doskách Viedenskej štátnej opery, dostane ocenenie vo štvrtok 13. septembra na pôde viedenskej radnice. TASR informovala Erika Rožková, vedúca kancelárie mesta Viedeň v Bratislave.


"Z tenoru Petra Dvorského sa budú môcť potešiť hostia pri tejto slávnostnej príležitosti uvedením dvoch skladieb v podaní tohto významného slovenského operného speváka," doplnila.

Tradíciu Ceny Centrope založili mesto Viedeň a krajinská banka Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien v roku 2007 spolu s veľvyslanectvami Slovenskej republiky, Českej republiky a Maďarska.

Oceňuje osobnosti, ktoré dosiahli výnimočné výsledky v cezhraničných regiónoch krajín strednej Európy. Každoročne sa o ňu uchádzajú jednotlivci alebo inštitúcie z daného regiónu. Cena je dotovaná sumou 10.000 eur.

Prvým oceneným bol v roku 2007 starosta Wolfsthalu Gerhard Schrödinger, o rok neskôr ocenili starostu Záhorskej Vsi Borisa Šimkoviča, v roku 2009 cenu odovzdali viedenskému komerčnému radcovi Eduardovi Harantovi, minulý rok putovala cena do Brna riaditeľovi Základnej a materskej školy v Brne Petrovi Kotyzovi.