Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel dlhoročný hlas Slovenského rozhlasu

Vladimír Minarovič, archívna snímka. Foto: RTVS

Viac než 40 rokov takmer denne znel z rozhlasových prijímačov jeho sýty, príjemný hlas v rôznych kreáciách.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu 9. septembra dlhoročný rozhlasový herec Vladimír Minarovič. Poslucháči sa s jeho hlasom mohli stretávať viac ako 40 rokov v rozhlasových hrách, rozprávkach, dramatických a životopisných pásmach, ale aj pri prednese poézie. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Rodák z obce Dvorníky sa umeleckému prednesu začal venovať už počas štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Jeho pedagógmi boli Viliam Záborský a Ladislav Chudík. Po krátkom angažmáne v Krajovom divadle v Nitre a Divadle Petra Jilemnického v Žiline pochopil, že jeho doménu je hlas, a tak sa v roku 1963 začala jeho práca v rozhlasovom hereckom súbore.

"Pán Minarovič vždy patril k osvedčeným autoritám z radov našich rozhlasových hercov. Pamätáme si ho ako nonšalantného profesionála, bez zaváhania pripraveného interpretovať, čo bolo treba – žánrovú pestrosť mal dokonca rád. Priateľský, srdečný a kolegiálny – tak sa javil nielen bezprostredným spolupracovníkom zo súboru, ale aj každému jednému režisérovi či dramaturgovi, ktorý s ním prišiel počas dlhých rokov jeho práce v rozhlase do kontaktu," priblížila vedúca odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Viac než 40 rokov takmer denne znel z rozhlasových prijímačov jeho sýty, príjemný hlas v rôznych kreáciách. Popri náročných úlohách v rozhlasových hrách sa systematicky venoval i umeleckému prednesu poézie a prózy. Bol niekoľkonásobným laureátom Neumannových Poděbrad – Poděbradských dní poézie. Literárny fond mu za jeho prínos k rozvoju slovenského rozhlasového umenia udelil Cenu za celoživotné dielo.

V umeleckom prednese bola jeho doménou slovenská poézia Pavla Országha Hviezdoslava, Jána Kostru, Jána Smreka a Miroslava Válka. Dominantné umelecké výkony dosiahol v interpretácii poézie a esejí Milana Rúfusa. V prednese prózy patrila jeho interpretácia prozaických diel Ladislava Ťažkého, Vincenta Šikulu či Jozefa Cígera-Hronského k majstrovským výkonom v oblasti umeleckého prednesu.

Rádio Devín si Vladimíra Minaroviča pripomenie vo štvrtok 13. septembra o 20. h výberom z jeho interpretácie poézie. Posledná rozlúčka s Vladimírom Minarovičom bude v piatok 14. septembra o 10.15 h v bratislavskom krematóriu.