Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Frontman U2 Bono je prvým laureátom Medaily Georgea W. Busha

Na archívnej snímke spevák skupiny U2 Bono. Foto: TASR/AP

Ocenenie, ktoré budú udeľovať s ročnou periodicitou, je určené pre osobnosti, ktoré sa v istej oblasti zaslúžili o zásadné zmeny vo svete.

Dallas 29. apríla (TASR) - Frontman írskej rockovej skupiny U2 Bono sa vo štvrtok miestneho času stal prvým laureátom Medaily Georgea W. Busha. Ocenenie, ktoré nesie meno bývalého amerického prezidenta, dostal za humanitárne aktivity z rúk niekdajšieho najvyššieho amerického predstaviteľa v prezidentskom centre nesúcom jeho meno v Dallase v americkom štáte Texas.

V zdôvodnení výberu laureáta sa zdôrazňuje Bonova líderská úloha v boji proti chudobe a smrteľnej strate imunity AIDS.

Ocenenie, ktoré budú udeľovať s ročnou periodicitou, je určené pre osobnosti, ktoré sa v istej oblasti zaslúžili o zásadné zmeny vo svete.

Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry AP.

Laureát vo videoposolstve ocenil Bushov podiel, ako aj spoluprácu Kongresu USA a amerických daňových poplatníkov na dosiahnutom pokroku v oblasti boja proti AIDS v populácii najviac vystavenej tomuto nebezpečnému prenosnému ochoreniu. Poukázal však aj na fakt, že súčasná administratíva vo Washingtone hovorí o opustení tejto cesty, takže budúcnosť predmetného boja je neistá.