Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Bratislave je najväčšia výstava mladého poľského výtvarného umenia

Výstava v Poľskom inštitúte potrvá do 26. októbra a v Cvernovke do 30. októbra.

Bratislava 2. októbra (TASR) – V dvoch bratislavských priestoroch otvorili dnes výstavu 24 mladých poľských umelcov. Spája ich štúdium na Akadémii výtvarných umení Eugeniusza Gepperta vo Vroclave.

Univerzita je z ôsmich poľských umeleckých tretia najväčšia, má štyri fakulty z desiatimi odbormi a 1300 študentov.

"Výstava má názov Zázračné miesto a spoločne sme ju vytvorili špeciálne pre tieto výstavné priestory, ktoré sme si predtým pozreli," uviedla na vernisáži v Poľskom inštitúte kurátorka výstavy Magda Grzybowska.

Zázračné miesto je téma, ktorá sa týka vzťahov medzi miestom, človekom a spoločnosťou. Pozýva na otvorenú debatu o uvedomelom využívaní spoločného priestranstva, o historických vrstvách, ktoré sa v ňom navzájom prelínajú a o spoločenskej problematike, ktorá je príznačná pre tento typ miesta.

Pawel Lisek videom Bratislavské sympózium cyklus digitálnych fotografií prekódovaním mení na hudobnú skladbu. Jakub Jernajczyk v diele Míľnik prezentuje pohyblivý bod, ktorý namiesto kruhového pohybu sa permanentne hýbe na videu lineárne. Aga Jarzabowa vystavuje vtipné drevené elektrické kreslo. Ono nie je na popravu, ale na čítanie, pretože pri posadení naň sa rozsvieti nad hlavou svätožiara. Anna Kolodziejczyk fotografiami pripomína, že na pamiatkových objektoch súkromní vlastníci menia ich fasády aj interiér.

Časť doteraz najväčšej výstavnej expozície organizovanej Poľským inštitútom je v Galérii Cvernovka. Aj tam sú rôzne podoby aktuálneho poľského mladého výtvarného umenia. Celkove expozícia pozostáva  z inštalácií, sôch, elektronických médií, fotografií, maľby, grafiky, keramiky či kresby.

Výstava v Poľskom inštitúte potrvá do 26. októbra a v Cvernovke do 30. októbra.