Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bratislave štartuje Visegrad Film Forum 2018

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas piatich dní ponúkne netradičný audiovizuálny program zložený z prednášok a premietaní s diskusiou šiestich renomovaných hostí.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Visegrad Film Forum 2018 štartuje v utorok na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V poradí 7. ročník medzinárodného podujatia určeného pre mladých filmárov, študentov a filmových nadšencov z celého sveta, má ambíciu zaujať menami svetovej kinematografie, klasikami či filmovými pochúťkami. Počas piatich dní ponúkne netradičný audiovizuálny program zložený z prednášok a premietaní s diskusiou šiestich renomovaných hostí. "Opäť vytvorí platformu pre spoluprácu mladých filmárov a podporí vzájomný dialóg. Postará sa aj o neformálny program na večerných 'parties', ktoré lákajú na širokú škálu hudobných žánrov a interpretov," TASR informoval za organizátorov Marek Suchitra.

Otváracím filmom fóra je európska klasika Tri farby: Modrá (1993) v hlavnej úlohe s francúzskou herečkou Juliette Binocheovou a v réžii Krzysztofa Kieslowskeho. Prvý diel trilógie inšpirovanej Veľkou francúzskou revolúciou osobne uvedie kameraman Slawomir Idziak. Návštevníkov zasvätí do umenia premeny literárneho scenára do filmovej podoby. Svoje skúsenosti z hollywoodskou produkciou okomentuje po premietaní futuristického filmu Gattaca (1997), v ktorom si zahrali mladí Ethan Hawke, Uma Thurmanová a Jude Law.

Ako vzniká príbeh filmu v strižni porozpráva na prednáške britský strihač Mick Audsley známy svojou spoluprácou s režisérom Terrym Gilliamom. Na plátne ožijú postavy Brada Pitta a Brucea Willisa v apokalyptickom svete 12 opíc (1995) a snímke bude venovaná následná diskusia.

Fanúšikov veľkofilmov môže osloviť rozprávanie islandského artdirectora a architekta Eggerta Ketilssona, ktorý bude hovoriť o spolupráci s režisérom Christopherom Nolanom a význame výpravy či elementoch filmových reálií. V portfóliu filmára sú kasové trháky ako Dunkirk (2017), Batman začína (2005) či Interstellar (2014).

Za kinematografiu strednej Európy vystúpia dokumentárny režisér a hudobný skladateľ z Poľska. Prednášku o poznávaní čara reality a pásmo dokumentárnych krátkych filmov, z ktorých jeden získal nomináciu na Oscara, osobne uvedie poľský filmár Marcel Lozinski. S prednáškou o utváraní nálady filmových scén vystúpi skladateľ Antoni Komasa-Lazarkiewicz, ktorý spolupracoval s Agniezskou Hollandovou na snímkach V temnote (2011), Cez kosti mŕtvych (2017) či Jánošík - Pravdivá história (2009).

Na podujatí, ktoré organizuje občianske združenie Boiler, predvedú svoju filmovú tvorbu i mladí začínajúci filmári zo škôl po celej Európe.