Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Karlových Varoch slávnostne otvorili Medzinárodný filmový festival

Jiři Bartoška ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Po červenom koberci prešli do Veľkej sály hotela Thermal ako prví prezident festivalu J. Bartoška, prezident republiky V. Klaus s manželkou a predsedníčka Poslaneckej snemovne M. Němcová.

Karlove Vary 29. júna (TASR) - V hoteli Thermal v Karlových Varoch sa dnes večer slávnostne začal 47. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF), ktorý vlani navštívilo 126.000 návštevníkov.

Po červenom koberci prešli do Veľkej sály hotela Thermal ako prví prezident festivalu Jiří Bartoška, prezident republiky Václav Klaus s manželkou a predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová s manželom. Nasledovali ich známe tváre - Marek Eben, ktorý dnešným večerom sprevádza, Eliška Balzerová, Jiří Macháček, Anna Geislerová, Jitka Schneiderová a ďalší.

Hlavná hviezda úvodného večera, britská oscarová herečka Helen Mirrenová, ktorá dnes prevezme Krištáľový glóbus za celoživotný prínos svetovej kinematografii, prišla na otvorenie festivalu v sprievode manžela, producenta a režiséra Taylora Hackforda.

Festival sa začal projekciou mimosúťažnej snímky Good Vibrations o zakladateľovi punkovej scény v severoírskom Belfaste Terrym Hooleym.

V zozname 12 filmov hlavnej súťaže jediného festivalu kategórie A v strednej Európe nechýbajú diela z Iránu, Japonska, Kanady a Mexika.

Ďalšie snímky budú reprezentovať viaceré európske kinematografie (Grécko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko). Stredoeurópskych tvorcov budú zastupovať filmy z Rakúska a Poľska, ako aj snímka českého tvorcu Mareka Najbrta Polski film.

Návštevníci festivalu, ktorý sa skončí 7. júla, sa môžu tešiť celkove na približne 200 celovečerných filmov a množstvo dokumentov, informoval server iDNES.cz.