Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V kine Lumiére vznikne digitalizačné pracovisko za asi 10 miliónov eur

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Priestory na celkovej ploche 740 metrov štvorcových bude prevádzkovať Slovenský filmový ústav (SFÚ) a ich technické vybavenie, ako aj samotný proces digitalizácie, má byť hradený z eurofondov.

Bratislava 30. mája (TASR) - V bratislavskom kine Lumiére by malo do konca tohto roka vzniknúť digitalizačné pracovisko za zhruba 10,5 milióna eur. Priestory na celkovej ploche 740 metrov štvorcových bude prevádzkovať Slovenský filmový ústav (SFÚ) a ich technické vybavenie, ako aj samotný proces digitalizácie, má byť hradený z eurofondov. Podľa pôvodných plánov sa pilotná prevádzka pracoviska mala spustiť už v júni, napokon sa tak však stane až na jeseň.

Súčasťou nového pracoviska by mali byť okrem iného strižne, improvizované štúdio pre záznam procesu digitalizácie, miestnosť pre reštaurovanie zvuku, priestory pre ukladanie hotových objektov, retušovanie obrazu či takzvaná filmová čistička. "Úprava stavebných priestorov bude trvať tri až štyri mesiace, navážanie technológie sme rozložili na jeden mesiac a následná pilotná prevádzka bola ohraničená na jeden až dva mesiace," priblížil proces prípravy na digitalizáciu Peter Csordás zo SFÚ.

Cieľom projektu bude do konca júna 2015 zdigitalizovať minimálne 58.700 audiovizuálnych objektov. Väčšinu z nich by mal spracovať partner celého projektu Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Úlohou SFÚ bude spracovať minimálne 1000 filmových objektov. Vzhľadom na to, že za posledné tri roky dokázal digitalizovať asi 100 objektov, z časových dôvodov sa pri výbere riadil aj dĺžkou audiovizuálnych diel. Medzi nimi by nemali chýbať spravodajské či dokumentárne filmy.

"Riadili sme sa rôznymi kritériami. Bola to jednak fyzická kondícia nosičov, kontextové kritériá, ale aj ich význam pre kultúru, či históriu Slovenska. Snažili sme sa vybrať z každého obdobia nejakú časť," priblížila vedúca odboru archívu verejnoprávneho média Silvia Hanáčková. Digitalizácie by sa tak mali dočkať napríklad aj autentické folklórne nahrávky či rozhlasové hry z 50. a 60. rokov predchádzajúceho storočia. V novšom formáte by však mali byť dostupné napríklad aj nahrávky prvého československého prezidenta Tomáša Garyka Masaryka.

"Digitalizácia je dôležitá hlavne preto, aby sa obsah zachoval aj pre budúce generácie. To, čo môžeme pre ne urobiť, je, že dostaneme zvuky, obraz z analógových nosičov, premeníme ich na dáta a potom ich postupne konvertujeme na nové formáty," vysvetlila Hanáčková.

Digitálna audiovízia je národný projekt financovaný z Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Celkom by naň malo byť vyčlenených takmer 24,1 milióna eur vo forme nenávratného finančného príspevku. SFÚ z tejto čiastky dostane takmer 15,5 milióna eur a RTVS 8,65 milióna eur.