Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Podpolianskom múzeu vystavia háčkované umenie miestnych dôchodkýň

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Pôsobivé sú aj hračky pre deti - staršie i súčasné bábiky v prepracovanom oblečení sú ukážkou kreatívnosti.

Detva 7. februára (TASR) - Radosť z krásy, kreativita, dokonalosť, ale aj inšpirácia pre všetkých. Tak by sa dala charakterizovať nová výstava v priestoroch Podpolianskeho múzea (PM) v Detve pod názvom Háčkované s láskou, ktorú múzeum pripravilo v spolupráci s členkami Klubu dôchodcov č. 1 v Detve.

"Po úspešnej téme modrotlače sme zostali stále pri ženskej kráse a v spolupráci s členkami klubu dôchodcov sme zrealizovali dávnu myšlienku a oprášili starosvetský pôvab háčkovanej čipky," uviedla pre TASR k výstave vedúca múzea Renata Babicová.

"Tak ako aj v celoeurópskom kontexte, i na Slovensku a na Podpoľaní bola technika háčkovania najrozšírenejšia od 19. storočia a jej popularita sa v extrémnych rozmeroch prejavila najmä v 70. rokoch 20. storočia, keď nastal 'boom' háčkovaných plaviek, vlniakov, klobúkov, tašiek, kabeliek a iných 'vychytávok'. Dnešný trend návratu k starým remeslám túto techniku vracia aj do súčasnosti," priblížila ďalej.

Výstava predstavuje širokú škálu háčkovanej krásy. V ženskom odeve sú to čipky vložené v opleckách či čepcoch, obháčkované stužky k čepcom i čepce samotné. Prezentujú sa bohaté a mnohoraké vzory na oblečení a odevných doplnkoch od začiatku 20. storočia, ale aj súčasné trendy v ženskej háčkovanej móde, doplnkoch, šperkoch inšpirovaných (ne)dávnou minulosťou.

Pôsobivé sú aj hračky pre deti - staršie i súčasné bábiky v prepracovanom oblečení sú ukážkou kreatívnosti.

Výstava bude v priestoroch PM v Detve sprístupnená od 8. februára do 31. mája 2019.