Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

VFF privíta v Bratislave už tento týždeň svetových filmárov

Foto: Visegrad Film Forum

Čo všetko je ukryté za procesom tvorby filmov a aké sú trendy v súčasnej kinematografii?

Tieto a mnohé ďalšie otázky zodpovedajú svetovo uznávaní filmári, ktorí majú vo svojom portfóliu filmové klasiky ako Americká krása, Kráľova reč, Rocky Horror Picture Show či Star Wars: Impérium vracia úder. Visegrad Film Forum svoje brány otvorí už 13. marca na pôde Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave a v sálach kina Lumiére.

Aj tento rok čakajú účastníkov podujatia štyri skvelé dni plné získavania skúseností, networkingu, masterclassov s uznávanými odborníkmi, premietania študentských filmov, diskusií a prípadových štúdií zaujímavých filmov. Program 11. ročníka otvorí režisérka animovaných stop-motion filmov Mascha Halberstad, po projekcii jej celovečerného animovaného filmu Kvík (2022), ktorý bol nominovaný na Európsku filmovú cenu, bude nasledovať diskusia a vo štvrtok dopoludnia ponúkne Mascha priaznivcom animácie masterclass. Režisérka vytvorila okrem iného animácie do niekoľkých filmov vrátane Ako prežiť… (2008) a Je šanca? (Berlinale Generation 2012). Jej celovečerné filmy Kvík (2022) a Ako zajac a líška zachránili les (2024) boli vybrané do súťaže Berlinale Generation.

Mascha Halberstad

Štvrtok bude nasledovať diskusiou s renomovaným francúzskym režisérom Ericom Toledanom, ktorý má na konte známe filmy ako Nedotknuteľní (2011), Výnimoční (2018) v hlavnej úlohe s Vincentom Casselom či jeho posledný film Ťažký rok (2023), ktorého projekciu budú mať diváci možnosť vidieť aj v rámci programu partnerského MFF Febiofest.
Štvrtkový program uzavrie projekcia kultového filmu Nahý obed (1991) za osobnej účasti hlavného kameramana Petra Suschitzkeho. Ten sa ako kameraman sa podieľal na vzniku viac ako 50 filmov, vrátane kultových klasík ako Star Wars: Impérium vracia úder (1980), The Rocky Horror Picture Show (1975), či Mars útočí! (1996). Od roku 1988 spolupracoval s režisérom Davidom Cronenbergom na filmoch Crash (1996), eXistenZ (1999) a Východné prísľuby (2007). Bol nominovaný na cenu BAFTA a získal aj cenu Pierrea Angénieuxa “Excellens” in Cinematography na filmovom festivale v Cannes.

Petra Suschitzky

V piatok nadviaže na predošlý večer masterclass Petra Suschitzkeho určený kameramanom ale aj filmovým priaznivcom. Popoludní sa so svojim masterclassom predstaví zrejme najoceňovanejší režisér krátkych filmov súčasnosti Rúnar Rúnarsson. Tento uznávaný islandský režisér a scenárista bol v roku 2006 nominovaný na Oscara a v roku 2008 na Zlatú palmu a Európsku filmovú cenu. Jeho celovečerný debut Sopka (2011) bol vybraný do sekcie Cannes Directors’ Fortnight. Film sa stal miláčikom festivalovej scény a vyhral 17 medzinárodných ocenení. Rúnarov najnovší celovečerný film Echo (2019) vyhral dve ocenenia na festivale v Locarne. Rúnar je zároveň autorom scenára k islandsko-slovensko-francúzskemu koprodukčnému filmu Samota (2023), ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Toronte. Samota bude súčasťou festivalového programu MFF Febiofest.
Piatkový program uzavrie projekcia drámy svetového režiséra Pedra Almodóvara Paralelné matky (2021) za účasti jeho dvorného kameramana José Luis Alcaina.
José Luis Alcain

V sobotu nadviaže dopoludňajší program masterclassom José Luis Alcaina. Patrí medzi najuznávanejších španielskych kameramanov. Podieľal sa na vzniku viac ako 100 filmov vrátane Belle epoque (Oscar za najlepší cudzojazyčný film, 1993), Zlá výchova (2004) či Paralelné matky (2021). V sedemdesiatych rokoch bol priekopníkom v používaní žiarivky ako kľúčového osvetľovacieho nástroja. Spolupracoval s významnými režisérmi ako Brian de Palma, Asghar Farhadi či Pedro Almodóvar. Je držiteľom mnohých ocenení, okrem iných aj Európskej filmovej ceny za najlepšiu kameru za film Volver (2006) či piatich Goyových cien za najlepšiu kameru.

Tariq

Posledný deň programu zavŕši masterclass s Tariqom Anwarom, strihačom britsko-amerického pôvodu. Počas svojej 40-ročnej kariéry pracoval na celom rade filmov, počínajúc dokumentami z dielne BBC končiac hranými filmami ako Americká krása (1999), Kauza CIA (2006), Núdzový východ (2008) či Ctihodný občan (2009). Tariq spolupracoval s významnými režisérmi ako Mike Newell, Franco Zeffirelli, Nick Hytner, Sam Mendes, Danny Boyle či Robert De Niro. Je držiteľom mnohých ocenení, vrátane dvoch cien BAFTA a Európskej filmovej ceny za najlepší strih za film Kráľova reč (2010). Bol tiež nominovaný na Oscara za filmy Kráľova reč a Americká krása. Práve projekcia filmu Americká krása nasledovaná diskusiou s Tariqom Anwarom zavŕši program 11. ročníka podujatia.

Rúnar Rúnarsson

Účasť partnerských škôl z krajín V4

Súčasťou programu je aj prezentácia pásiem filmov jednotlivých partnerských škôl, ktorých študenti aj tento rok osobne navštívia Bratislavu. Stretnutia, ktoré budú po projekciách jednotlivých filmov nasledovať, ponúknu študentom priestor na diskusiu nielen o filmoch, ale aj o podmienkach, v akých filmy vznikali a o systéme výučby na vybraných školách. Podujatia sa zúčastnia nasledovné školy z krajín V4: ELTE, Budapešť, Maďarsko; UTB Zlín, Česko; Lodžská filmová škola, Poľsko; VŠMU Bratislava, Slovensko.

Od roku 2019 Visegrad Film Forum úzko spolupracuje s Medzinárodným filmovým festivalom FEBIOFEST Bratislava. Zakúpené akreditácie tak platia na obe podujatia. Cinepass je možné si zakúpiť na stránke www.visegradfilmforum.com.

Visegrad Film Forum 2024

Dátum: 13. – 16. marec 2024
Miesto konania: Bratislava, Slovensko
Web: http://www.visegradfilmforum.com
Facebook: https://www.facebook.com/VisegradFilmForum
Instagram: https://www.instagram.com/vffbratislava/

Organizátorom podujatia Visegrad Film Forum je Boiler o.z., spoluorganizátorom
Filmová a televízna fakulta VŠMU v Bratislave. Partnerom podujatia je MFF FEBIOFEST Bratislava. VFF vzniká s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.