Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vianočný spev pre život

Foto: Ars ante portas, o. z.

Veľký multimediálny koncert pre Nadáciu Výskum rakoviny.

Bratislava 4. decembra (OTS) - Vianočný spev pre život, koncert Veľkého zboru donských kozákov pre Nadáciu Výskum rakoviny bude mať svoje desiate pokračovanie vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave v nedeľu 16. decembra 2018 o 16. hodine.

Svetoznámy spevácky zbor vystúpi v Bratislave v najsilnejšom zložení, so všetkými elitnými sólistami a uvedie pravoslávne duchovné skladby, ruské, ukrajinské aj slovenské ľudové piesne a na záver navodí predsviatočnú atmosféru blokom vianočných piesní.

Po celej Európe oslovuje početných divákov mimoriadny zvuk zboru. Sakrálne skladby spievajú vynikajúci speváci v starom štýle viac ako tisícročnej tradície mužských zborov v ruských ortodoxných chrámoch. Všetci speváci sú zároveň opernými spevákmi a viacerí z nich účinkujú v slávnych operných domoch. Ovládajú mimoradnu hlasovú techniku, majú vybudovaný falzet, teda vysoké tóny a naproti ním spievajú skvelí basisti, až po basso profundo. Zbor dosahuje rozsah 4 oktáv, ozývaji sa aj aliquotné tóny a vzniká mystický zvuk, ktorým se práve Veľký zbor donských kozákov preslávil. Veľkou prednosťou zboru je, že oslovuje tak hudobných kritikov, ako aj široké obecenstvo a to nielen vyváženým zvukom cirkevných spevov, ale aj melanchóliou a temperamentom ruských a ukrajinských ľudových piesní. Zbor si pravidelne zaraďuje do programu aj slovenské piesne (Tancuj, tancuj, Zahučali hory, Aká si mi krásna, ale aj Daj, Bože pokoja Miloša Ruppeldta a Martina Rázusa). Dlhoročná práca umeleckého vedúceho a zakladateľa zboru Peťu Chuďakova a majstrovstvo dirigenta Ivana Šallijeva vytvorili zo zboru preslávené teleso. Dušou zboru je manažérka, organizátorka koncertov, moderátorka, speváčka a často aj klaviristka Valerie Chuďakova.
Veľký zbor donských kozákov je mimoriadne obľúbený na Slovensku a sami speváci tvrdia, že u nás sa im spieva najlepšie, cítia totiž úprimný vzťah s obecenstvom.

Pri ľudových piesňach budú spevákov sprevádzať vynikajúci hudobníci na tradičných ruských nástrojoch (bajan, balalajka, ale aj gitara, či bicie nástroje). V sólovom čísle sa predstaví jeden z najlepších hráčov na balalajke Jurij Kondratiev.

Akrobatické výkony predvedú tanečníci súboru v Námorníckom tanci, či počas známej a obľúbenej Kalinky.

Celý program bude sprevádzať multimediálna projekcia na plátne, ktorá zaručí nádhernú atmosféru.

Vstupenky za 25 € / 20 € seniori a ZŤP
Zľava 10% pri hromadnej objednávke 25 a viac vstupeniek len v Ars ante portas (jan@juras.sk, SMS 0905 716 851)
Predaj vstupeniek v sieti Ticketportal a v kníhkupectve Jonatan, Legionárska 2.


Počas koncertu bude prebiehať verejná zbierka pre Nadáciu Výskum Rakoviny (schválená a zaregistrovaná na MV SR) na zakúpenie Systému bunkovej analýzy.