Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Začal sa 65. ročník MFF v Cannes

Zľava Jason Schwartzman, Bruce Willis, režisér Wes Anderson, Edward Norton, Tilda Swintonová a Bill Murray pózujú počas fototermínu filmu Moonrise Kingdom v rámci 65. ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes Foto: TASR/AP

Do nedele 27. mája sa bude o hlavnú cenu festivalu, Zlatú palmu, uchádzať 22 filmov.

Cannes 16. mája (TASR) - Za účasti viacerých hereckých hviezd, medzi ktorými nechýbali Bruce Willis, Edward Norton, ale ani Jane Fondová, Eva Longoriová, Bill Murray alebo Alec Baldwin, sa dnes večer v juhofrancúzskom Cannes slávnostne začal už 65. ročník tamojšieho medzinárodného filmového festivalu sviatku. Otváracím filmom bola snímka Moonrise Kingdom režiséra Wesa Andersona.



O hlavnú cenu súťaží 22 filmov

Na festivale, ktorý potrvá do 27. mája, premietnu v hlavnej súťaži o Zlatú palmu tentoraz 22 filmov. Figurujú medzi nimi snímky celého radu renomovaných tvorcov, napríklad Cosmopolis Kanaďana Davida Cronenberga, Amour rakúskeho filmára Michaela Hanekeho, novinka Iránca Abbasa Kiarostamiho s anglickým distribučným názvom Like Someone in Love, film britského velikána Kena Loacha The Angel's Share, snímka Alaina Resnaisa Vous n'avez encore rien vu, dielo ďalšieho prominentného rakúskeho tvorcu Ulricha Seidla Paradies, či novinka Jagten Dána Thomasa Vinterberga. S veľkým záujmom sa očakávajú však aj projekcie ďalších filmov, napríklad noviniek Lea Caraxa, Christiana Mungiua alebo Waltera Sallesa.

Najlepší z nich i ďalších laureátov podujatia vyberú členovia odbornej poroty, ktorej bude predsedať taliansky filmár Nanni Moretti. Medzi jej ďalšími členmi sú aj britský herec Ewan McGregor, jeho nemecká kolegyňa Diane Krugerová, francúzsky módny návrhár Jean-Paul Gaultier alebo americký scenárista a režisér Alexander Payne.

Slovenská kinematografia síce v hlavnej súťaži zastúpenie - rovnako ako česká - nemá, avšak nebude chýbať na medzinárodnom filmovom Marché di Film, kde sa predstavia v spoločnom pavilóne SR a ČR. Tam premietnu okrem iného aj celovečerný hraný debut mladej slovenskej režisérky a dokumentaristky Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Stame sa tak na neverejnej projekcii hrubého zostrihu filmu, určenej iba pre filmárskych profesionálov.

V rámci sekcie Producers Network svoje projekty odprezentuje spoločnosť sentimentalfilm mladého producenta Mareka Urbana. Predstaví projekt celovečerného filmu Koza režiséra Ivana Ostrochovského o starnúcom olympijskom boxerovi v mušej váhe, ktorý vyrazí na svoje posledné turné po Európe.

V Cannes uvedú aj krátky film z produkcie VŠMU. Na 9. filmovom trhu pre krátkometrážne filmy Short Film Corner premietnu päťminútovú snímku Room 4024 režiséra Bruna Osifa.

V rámci festivalu vyvrcholí aj aktuálny ročník celoročného medzinárodného scenáristického workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenára dlhometrážneho hraného filmu, v ktorom Slovensko so svojím projektom Červený kapitán na motívy rovnomenného románu Dominika Dána bude zastupovať scenáristická dvojica Anna Fifiková a Michal Kollár, ktorý je zároveň režisérom snímky.

Na festivale v Cannes uvedú v rámci sekcie Týždeň kritikov za účasti slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa kolekciu krátkych filmov pod názvom Cine-boat, ktorá vznikla v lete 2011 na lodi plaviacej sa pri pobreží Fínska, kde 18 mladých filmárov pracovalo na ich príprave filmov práve pod vedením slovenského umelca.




Na festivale v Cannes súťaží sedem filmov podporovaných Európskou komisiou

Do oficiálneho výberu tohtoročného filmového festivalu v Cannes sa dostalo 18 filmov podporovaných programom Európskej komisie (EK) MEDIA, pričom sedem z nich bude súťažiť o Zlatú palmu.

Medzi filmy, ktoré sa uchádzajú o najvyššie ocenenie filmového festivalu v Cannes patria "Amour" Michaela Hanekeho, "The Angels’ Share" Kena Loacha a "Jagten" Thomasa Vinterberga. Všetkých sedem filmov zo súťažnej sekcie je v koprodukcii dvoch až piatich európskych štátov s výnimkou dánskej snímky Jagten.

Európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová, odovzdá počas festivalu prvú cenu MEDIA iránskemu filmovému tvorcovi Asgharovi Farhadímu a bude tiež diskutovať s filmovými režisérmi a tvorcami o novom programe "Tvorivá Európa", ktorý navrhuje EK, a ktorého súčasťou je aj MEDIA.

Nový program, ktorý sa zameriava na kultúrne a kreatívne odvetvia, sa teší veľkej podpore zo strany ministrov kultúry a ministrov zodpovedných za oblasť audiovizuálnej tvorby v rámci EÚ.

"Veľmi ma teší, že európske filmy majú v Cannes znova silné zastúpenie. Je to najkrajšia odmena za našu činnosť a dôkaz, že Európa môže prostredníctvom cielených investícií priniesť odvetviam audiovizuálnej tvorby a kultúry značnú pridanú hodnotu," vyhlásila dnes komisárka Vasiliová.

Komisárka dodala, že program "Tvorivá Európa" pomôže európskemu filmovému priemyslu čeliť výzvam, akými sú digitalizácia a globalizácia a bude zachovávať a podporovať kultúrnu a jazykovú rozmanitosť v Európe. "Som veľmi šťastná, že profesijné združenia v oblasti kinematografie vrátane uznávaných režisérov, hercov a herečiek podporujú náš budúci program," povedala Vasiliová.

Za 20 rokov filmy podporované programom MEDIA získali na festivale v Cannes 12 Zlatých paliem, 13 Veľkých cien a deväť cien za najlepšiu réžiu.