Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo Francúzsku zomrel alžírsky spevák

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo svojich projektoch Taha spolupracoval s viacerými umelcami pochádzajúcimi zo severnej Afriky.

Paríž 12. septembra (TASR) - Vo veku 59 rokov zomrel v noci na stredu v Paríži alžírsky spevák a hudobník Rachid Taha. Jeho príbuzní vo vyhlásení pre francúzske médiá spresnili, že Taha zomrel v spánku na infarkt.

Rachid Taha sa narodil v Alžírsku, ale od svojich 10 rokov väčšinu života prežil vo Francúzsku, kde aj tvoril. Jeho hudbu ovplyvnili rozličné kultúry a hudobné štýly ako rock, elektronická hudba, punk či rai.

Vo svojich projektoch Taha spolupracoval s viacerými umelcami pochádzajúcimi zo severnej Afriky: s celosvetovo známym "kráľom" hudby v štýle rai Khaledom, hercom a spevákom Faudelom, egyptským perkusionistom a skladateľom Hossamom Ramzym, ale aj s britským hudobníkom Brianom Enom či jeho francúzskym kolegom Christianom Olivierom.



Rachid Taha bol v 80. rokoch spevákom skupiny Carte de séjour, s ktorou nahral tri albumy. Ďalšie jeho albumy boli sólovými projektmi. Zrejme najúspešnejší bol album Diwan a z neho skladba Ya Rayah, ktorá sa stala hitom. Podľa francúzskych médií mal Taha v pláne vydať v dohľadnom čase ďalší album.

Taha sa angažoval aj v oblasti integrácie a práv prisťahovalcov a aktívne sa zapájal do práce organizácie SOS Racisme. Bol "tvárou" Maghribčanov druhej generácie žijúcich vo Francúzsku, konštatoval spravodajský portál France 24. Pripomenul, že Taha so skupinou Carte de séjour v roku 1986 vydal prepracovanú verziu klasickej skladby Douce France, ktorú spieval francúzsky legendárny spevák Charles Trénet.

Táto reinterpretácia a využitím prvkov arabskej hudby a irónie, keďže napríklad spieval o Francúzsku ako svojej krajine, pričom sa narodil v Alžírsku, mala u časti publika pozitívny ohlas, ale vyvolala aj polemiku a niektoré rozhlasové stanice ju svojho času odmietli vysielať.

Počas svojej hudobnej kariéry Taha zložil aj hudbu pre viacero televíznych filmov a kinofilmov. Príležitostne účinkoval aj ako herec.