Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vo veku 90 rokov zomrela herečka Eunice Gaysonová, prvé Bondovo dievča

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Gaysonová účinkovala po boku Seana Conneryho v debute Dr. No (1962) i v druhom pokračovaní tejto špionážnej série From Russia with Love (1963).

Londýn 10. júna (TASR/Teraz.sk) - Britská herečka Eunice Gaysonová, ktorá v prvej bondovke stvárnila dievča agenta 007, zomrela v piatok vo veku 90 rokov. Gaysonová účinkovala po boku Seana Conneryho v debute "Dr. No" (1962) i v druhom pokračovaní tejto špionážnej série "From Russia with Love" (1963).

Počas filmovania snímky "Dr. No" Gaysonová pomohla Connerymu vytvoriť jednu z najznámejších replík svetovej kinematografie - "Bond, James Bond." Je dosiaľ jedinou herečkou, ktorá stvárnila Bondovo dievča dvakrát. V oboch prípadoch ju však nahovorila hlasová herečka Nikki van der Zylová.



Hoci sa s jej postavou Sylvie Trenchovej spočiatku počítalo aj v ďalších filmoch o Jamesovi Bondovi, režisér Guy Hamilton ju už pri filmovaní tretej časti "Goldfinger" (1964) neobsadil. Neskôr sa Gaysonová objavila ešte v niekoľkých ďalších filmoch a televíznych seriáloch, uviedla stanica BBC.

Gaysonová sa narodila v roku 1928 v grófstve Surrey. Producenti bondoviek Michael Wilson a Barbara Broccoliová jej vzdali česť na oficiálnom twitterovom účte Jamesa Bonda.