Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vydavateľstvo Opus prichádza s edíciou Poklady Slovenskej filharmónie

Prvoradým zámerom Slovenskej filharmónie a vydavateľstva Opus je snaha sprostredkovať hudobné skvosty minulosti, ktoré na trhu absentovali, súčasným domácim záujemcom.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) v spolupráci s vydavateľstvom Opus pripravila reedíciu unikátnych nahrávok z rokov 1975 až 1985 s názvom Poklady Slovenskej filharmónie.

SF nahrala v tom období množstvo známych diel svetových hudobných velikánov, ktoré realizovala pod taktovkou svetoznámych dirigentov, medzi nimi boli Zdeněk Košler, Libor Pešek, Ľudovít Rajter či Ladislav Slovák. Do 80. rokov minulého storočia sa datuje pravidelná spolupráca s týmito výnimočnými umelcami na domácich i zahraničných koncertných pódiách. Medzi najvýznamnejšie patria aj prvé umelecké zájazdy do krajiny vychádzajúceho slnka.

Prvé tri nahrávky reedície Poklady Slovenskej filharmónie vychádzajú v polovici júna tohto roka, v období, kedy Slovenská filharmónia odlieta v poradí na jedenáste turné do Japonska. Dramaturgia nahrávok nadväzuje na program tohtoročného umeleckého zájazdu, je zostavená z diel českých hudobných skladateľov – Antonína Dvořáka - Symfonie č. 6 D dur op. 60, č. 8 G dur op. 88, č. 9 e-mol op. 95, Symfonické variácie op. 78 a Bedřicha Smetanu - cyklus symfonických básní Má vlast. Slovenská filharmónia interpretuje diela pod taktovkou svetoznámeho českého dirigenta Zdeňka Košlera.

Prvé tri CD nosiče budú k dispozícii aj japonským návštevníkom koncertov v siedmich mestách - Tokio, Kofu, Nagoya, Nigata, Morioka, Daisen a Osaka, ktorí sú obdivovateľmi a milovníkmi slovanského repertoáru interpretovaného európskymi orchestrami.

Prvoradým zámerom Slovenskej filharmónie a vydavateľstva Opus je snaha sprostredkovať hudobné skvosty minulosti, ktoré na trhu absentovali, súčasným domácim záujemcom. Slovenská filharmónia verí, že Poklady Slovenskej filharmónie sa stanú populárnymi albumami na slovenskom i zahraničnom hudobnom trhu a v blízkej budúcnosti k nim pribudnú ďalšie hodnotné tituly.