Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výročie okupácie si Rádio Slovensko pripomenie 17-dielnym seriálom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Ferenčík

Od chvíle, keď vojská piatich štátov vtedajšieho vojenského zoskupenia Varšavskej zmluvy obsadili bývalú Československú socialistickú republiku (ČSSR), uplynie 21. augusta 50 rokov.

Bratislava 28. júna (TASR) - Výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa si Rádio Slovensko pripomenie v 17-dielnom seriáli, v ktorom odznejú aj vzácne archívne nahrávky z daného obdobia. TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

"Pri tejto príležitosti sa pripravuje ďalšie podujatie z cyklu Osmičková pyramída, ktorého súčasťou bude výstava fotografií Okupácia v slovenských mestách. Do nej môžu prispieť aj poslucháči. V prípade, ak vlastnia takéto snímky, môžu ich posielať na emailovú adresu august68@rtvs.sk," priblížila.

Od chvíle, keď vojská piatich štátov vtedajšieho vojenského zoskupenia Varšavskej zmluvy (Zväz sovietskych socialistických republík - ZSSR, Poľská ľudová republika - PĽR, Maďarská ľudová republika - MĽR, Nemecká demokratická republika - NDR, Bulharská ľudová republika - BĽR) obsadili bývalú Československú socialistickú republiku (ČSSR), uplynie 21. augusta 50 rokov.

Vojenská invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorá v noci z 20. na 21. augusta 1968 proti vôli väčšiny československého obyvateľstva prerušila reformný proces v ČSSR.