Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výstava Svetom, moje, svetom priblíži históriu slovenských drotárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Pripravilo ju Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Myjava 8. júna (TASR) – Jedným zo sprievodných podujatí tohtoročného medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2012 bude výstava o slovenských drotároch nazvaná Svetom, moje, svetom. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Ako TASR informoval Martin Pražienka zo Slovenského národného múzea – Múzea Slovenských národných rád v Myjave, výstava z autorskej dielne Dáši Ferklovej (Slovenské národné múzeum v Martine) prezentuje históriu slovenského drotárstva od prvej písomnej zmienky cez rozkvet v 19. storočí až po jeho postupný zánik.

Návštevníci si budú môcť pozrieť i sortiment drotárskych výrobkov, ktorých vzhľad sa menil podľa doby a požiadaviek zákazníkov, originálne šperky, rôzne dekoratívne predmety a iné úžitkové predmety,uviedol Pražienka.

Vernisáž sa uskutoční 14. júna o 15.30 h. v priestoroch SNM – Múzea Slovenských národných rád na Štúrovej ulici v Myjave. Prístupná pre verejnosť bude do 30. septembra v pondelok až nedeľu od 8.00 do 16.00 hodiny.