Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel herec Štátneho divadla v Košiciach Dušan Skokan

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dušan Skokan sa stal členom činoherného súboru ŠD Košice, v ktorom pôsobil s dvojročnou prestávkou počas základnej vojenskej služby až do odchodu do dôchodku.

Košice 21. marca (TASR) - V utorok 20. marca vo veku 70 rokov navždy odišiel dlhoročný člen Činohry Štátneho divadla v Košiciach, herec Dušan Skokan.

Na doskách košického divadla stvárnil počas svojej kariéry množstvo postáv, tou poslednou bola úloha Olivera Martexa v komédii Williama Shakespeara Ako sa Vám páči.

Dušan Skokan sa narodil 24. júna 1941 v Bratislave. Po ukončení štúdií na VŠMU v Bratislave sa stal členom činoherného súboru ŠD Košice, v ktorom pôsobil s dvojročnou prestávkou počas základnej vojenskej služby až do odchodu do dôchodku. Patril do skupiny absolventov VŠMU, ktorí sa v 60-tych rokoch minulého storočia podieľali na umeleckej regenerácii súboru košickej činohry. Od príchodu do divadla sa s profesionálnou istotou zmocňoval kľúčových postáv v klasických aj súčasných hrách.

Jeho introvertné herectvo so schopnosťou prieniku do skrytých vrstiev stvárňovaných hrdinov sa uplatnilo v charakterovo rozmanitých postavách vážneho repertoáru. Vo veselohrách a komédiách inklinoval najmä ku charakterovej komike. Aj po odchode do dôchodku sa zúčastňoval divadelného života a v posledných rokoch účinkoval vo viacerých inscenáciách košickej činohry – Kto sa bojí Virgínie Wolfovej, Tri sestry, Chrobák v hlave, Prelet nad kukučím hniezdom a naposledy v už spomínanej komédii W. Shakespeara Ako sa Vám páči.

V osobe Dušana Skokana stráca nielen košické divadlo, ale aj slovenské divadelné umenie výraznú osobnosť posledných takmer piatich desaťročí.

Posledná rozlúčka zo zosnulým umelcom bude v piatok 23. marca o 15.00 h v obradnej sieni košického Krematória.