Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela speváčka Chavela Vargasová, interpretka žánru ranchera

Mexická speváčka Chavela Vargasová (vľavo) počas spoločného vystúpenia so španielskou tanečnicou flamenca Sarou Barasovou Foto: TASR/AP

Potvrdilo to mexické ministerstvo kultúry. Umelkyňu pred niekoľkými dňami hospitalizovali v nemocnici v meste Cuernavaca.

Mexiko 6. augusta (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrela v nedeľu mexická speváčka kostarického pôvodu Chavela Vargasová, interpretka tradičného mexického ľudového žánru ranchera. Potvrdilo to mexické ministerstvo kultúry.

Umelkyňu pred niekoľkými dňami hospitalizovali v nemocnici v meste Cuernavaca. Okrem iného ju trápili srdcové problémy.

Vargasová sa narodila 17 apríla 1919 v Kostarike. Už ako 14-ročná prišla do Mexika, ktoré sa stalo jej druhým domovom. V 50. rokoch začala spievať profesionálne a dlhé roky vystupovala s Josém Alfredom Jiménezom, najslávnejším spevákom a skladateľom žánru ranchera. Tieto piesne o oddanosti mužov ženám preslávili Vargasovú v celom španielsky hovoriacom svete.

Priatelila sa s mnohými velikánmi mexickej kultúry, vrátane maliarky Fridy Kahlo, maliara Diega Riveru a spisovateľa Carlosa Monsivaisa.

Ešte v júli pricestovala Vargasová do Španielska, kde predstavila svoj posledný album La Luna Grande, venovaný tamojšiemu básnikovi Federicovi Garcíovi Lorcovi. Keď sa však jej stav zhoršil, vrátila sa do Mexika.



Nemecký režisér Werner Herzog presvedčil v roku 1990 Vargasovú, aby stvárnila Indiánku v jeho filme Výkrik z kameňa. O rok neskôr sa Vargasovej hlboký hlas zapáčil aj španielskemu filmárovi Pedrovi Almodóvarovi, ktorý si ju vybral ako interpretku na soundtracky k svojim filmom Tacones Lejanos (1991) a Úspech môjho tajomstva (1995). V roku 1993 nahrala Vargasová v Španielsku v priebehu jedného dňa dva nové albumy a o rok neskôr tretí.

Pri nakrúcaní filmu Frida spolupracovala so skladateľom Elliotom Goldenthalom a opäť naspievala svoju známu skladbu Paloma Negra. Vargasová mala mať ako mladá žena pomer s maliarkou Fridou Kahlo. V kolumbijskej televízii sa v roku 2000 priznala k homosexualite.

Ako 83-ročná Vargasová debutovala v roku 2003 v slávnej Carnegie Hall v New Yorku.