Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dnes je 115. výročie narodenia Amelie Earhartovej

Foto: Google

Amelia Earhartová bola prvá žena, ktorá pretela cez Atlantický oceán.

Bratislava 24. júla (TERAZ.sk) - Amelia Mary Earhartová bolá prvou ženou, ktorá preletela cez Atlantický oceán. Let sa konal v roku 1928. Američanka si po prvýkrát sadla do lietadla v roku 1920.

V roku 1921 absolvovala lekciu lietania a neskôr si kúpila i vlastné lietadlo – dvojplošník Kinner Airster. O dva roky neskôr získala ako šestnásťročná pilotnú licenciu od Medzinárodnej leteckej federácie (FAI).

Neoficiálny rekord a ďalšie rekordy

Ako prvá žena letela vo výške 4250 metrov. V roku 1928 ako prvá žena preletela v lietadle Fokker F.VII/3m Atlantik, ale len ako spolucestujúca. V roku 1930 urobila ďalší rekord: ako prvá žena letela rýchlosťou približne 290 km/hod.

V roku 1932 letela cez Atlantický oceán sama a stala sa tak prvou ženou, ktorá prekonala sólový prelet cez Atlantik.

Záhadné zmiznutie

Earhartová chcela uskutočniť let okolo sveta. Podľa Wikipédie ho začala plánovať v roku 1936. Prvý pokus nevyšiel a nasledoval druhý. So svojím navigátorom vzlietli v roku 1937 z Miami, nasledovali zastávky v Južnej Amerike, Afrike, Indii a juhovýchodnej Ázii. Po 35-tisíc kilometroch cesty dorazili 29. júna do Novej Guinei. Mali pred sebou posledných 11-tisíc kilometrov.

2. júla namierili k Howlandovým ostrovom v Tichom oceáne, po 1300 kilometroch sa však rádiové spojenie prerušilo a lietadlo zmizlo.