Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

3 jednoduché spôsoby, vďaka ktorým sa budete na prácu lepšie sústrediť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Každý z nás denne spracuje v priemere asi 34 gigabajtov informácií a 100 500 slov. Úradníci sú navyše pri svojej práci prerušovaní každých 11 minút a návrat do úlohy im potom spôsobuje veľké problémy.

Bratislava 10. októbra (OTS) - Nie je preto prekvapujúce, že vďaka nekonečným rozptýleniam je naša schopnosť sústrediť sa znížená.

Počas detstva, dospievania alebo aj prestížneho štúdia v Kanade môže však túto našu dokonalú schopnosť množstvo faktorov zlepšiť alebo naopak aj narušiť. My si povieme o tých, ktoré nám prospejú.

1. Pravidelne sa snažte zjednotiť s prírodou
Čas strávený v prírode sa môže ukázať ako liek predpísaný lekárom a okrem toho môže zvýšiť ukazovatele trvania koncentrácie pozornosti a schopnosti sústrediť sa. Podľa výskumov, môže kontemplácia prírody vrátane rôznorodej vegetácie prospieť procesu rozvoja mozgu dieťaťa, ale aj dospelého človeka. Takže pre dlhodobú prácu za novým najlacnejším notebookom sa nabite energiou v prírode.

2. Dajte si pauzu
Ak ste šťastným majiteľom vynikajúcej krátkodobej pamäte, potom s najväčšou pravdepodobnosťou môžete ľahko ignorovať všetko, čo nesúvisí s vašou prácou, a sústrediť sa len na úlohy, ktorým čelíte. Naše telo má obmedzené energie, preto ho príliš nezaťažujte a nájdite si čas na pauzu. Kúpiť lacné tonery do tlačiarne môžete kedykoľvek, pretože online obchody sú otvorené nonstop.

3. Zariaďte si svoj pracovný priestor
Atmosféra hrá významnú úlohu v našej schopnosti sústrediť sa na prácu. Je známe, že keď sa doma zbavíme odpadkov alebo keď dáme veci do poriadku, začneme sa cítiť viac sústredení, slobodní a schopní myslieť v jasnejších kategóriách. Urobte to aj v práci a zariaďte si tu svoje prostredie podľa toho, čo vám je príjemné a podporuje vašu schopnosť sústrediť sa.