Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Google si pripomína významnú osobnosť Slovenska

Foto: Google

Adam František Kollár je už druhým rodákom z Terchovej, ktorého si pripomíname prostredníctvom originálneho loga vo Vyhľadávači Google.

Bratislava 17. apríla (TERAZ.sk) - Dnes si Google prostredníctvom originálneho loga pripomína ďalšieho významného Slováka, a to 295. výročie narodenia Adama Františka Kollára, knihovníka, učenca a dvorného radcu Márie Terézie, prezývaného tiež „slovenský Sokrates“. Kollár bol hrdým Slovákom a bojovníkom za práva obyčajného ľudu.

Adam František Kollár sa narodil 17. apríla 1718 a po Jurajovi Jánošíkovi je v poradí už druhým rodákom z Terchovej, ktorého si pripomíname prostredníctvom originálneho loga vo Vyhľadávači Google v rámci celoročného programu “Google na slovenskú nôtu”. Google si už v minulosti pripomenul významné osobnosti slovenskej histórie a kultúry - Martina Kukučína, Ľudovíta Štúra alebo Antona Bernoláka.

“Zaujímavé grafické spracovanie loga na hlavnej stránke vyhľadávača, ktorý zároveň ponúkne základné informácie k udalosti, je zábavnou a nenásilnou formou, ako si pripomenúť v súčasnosti viac či menej známe osobnosti, ktoré našu slovenskú históriu výrazne ovplyvnili,” hovorí Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google.

Kollár sa stal knihovníkom cisárskeho dvora a v roku 1774 sa stal riaditeľom cisárskej knižnice vo Viedni a dvorným radcom Márie Terézie. Ako osvietenec sa snažil o viaceré reformy, napríklad sa pričinil o školské reformy Márie Terézie v roku 1777. Vlastnil jednu z najväčších súkromných slovanských knižníc, písal vedecké historické práce. Usiloval sa o zavedenie výučby materinského jazyka a právo na vzdelanie pre všetky národnosti v monarchii. Za jeho prínos o zdanenie šľachty dostal od panovníčky Márie Terézie šľachtický titul a majetky pri Šoproni.