Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Aj v Čechách chcú odoberať neplatičom alimentov vodičské preukazy

Foto: TASR/AP

Český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil sa vraj nechal inšpirovať osvedčeným modelom na Slovensku a v Poľsku, kde po zavedení tohto alternatívneho trestu výrazne ubudlo neplatičov alimentov.

raha 14. mája (TASR) - Český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil (ODS) chce trestať neplatičov alimentov odoberaním vodičského preukazu.

Návrh predloží na zasadnutí vlády v stredu, informuje denník Právo. Cituje ministra, ktorý sa podľa vlastných slov nechal inšpirovať osvedčeným modelom na Slovensku a v Poľsku, kde po zavedení tohto alternatívneho trestu výrazne ubudlo neplatičov alimentov.

"Pre normálneho človeka je nemožnosť šoférovať výrazný zásah. Pre veľa ľudí je oveľa horšie nemať vodičský preukaz, ako byť pár mesiacov vo väzení," citoval ministra webový server Novinky.cz.

Neplatiči alimentov by sa bez vodičského preukazu museli zaobísť dovtedy, kým neuhradia celý svoj dlh voči deťom. Okrem tohto variantu trestu navrhuje ministerstvo spravodlivosti aj peňažité tresty pre bohatších neplatičov, a tiež verejnoprospešné práce či domáce väzenia.

"Ani jeden z týchto variantov nebráni neplatičovi pracovať a teda splatiť dlžné výživné," konštatoval minister.