Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Aj vaše auto by malo byť pripravené na dovolenku

Foto: Union poisťovňa, a. s.

Prázdniny sa začali a s nimi aj vytúžené dovolenky. No a mnohí Slováci sa chystajú na dovolenku autom.

Bratislava 4. júla (OTS) - Stále totiž platí, že najobľúbenejšou destináciou Slovákov je tradične Chorvátsko, prípadne Taliansko či susediace Rakúsko. Dobré je preto na takúto cestu pripraviť aj auto, pretože už cestou do cieľovej destinácie môžu vzniknúť nečakané komplikácie. Dôležité je skontrolovať technický stav auta, a to najmä brzdy, ktoré dostávajú pri plne naloženom aute poriadne zabrať. Ďalej je dobré myslieť aj na prevádzkové kvapaliny. Skontrolovať treba hladinu motorového oleja, stav chladiacej a brzdovej kvapaliny. Nevynechajte ani kontrolu pneumatík, správny tlak je totiž základ. Zo štatistík vyplýva, že viac ako polovica dovolenkárov jazdí s podhustenými pneumatikami. To má za následok zhoršené ovládanie auta, ale aj zvýšenú spotrebu paliva až o 20% a dlhšiu brzdnú dráhu na mokrej vozovke.

Dôležité je pred cestou na dovolenku skontrolovať aj povinnú výbavu v aute. Okrem výstražného trojuholníka je to aj reflexná vesta, náhradné koleso, ale aj autolekárnička. Pri nej si treba dať pozor na dátum exspirácie. „Pre istotu si overte, čo musí byť súčasťou povinnej výbavy v krajinách, cez ktoré pocestujete, pretože to nie je všade rovnako. Samozrejme, dôležité je aj povinné zmluvné poistenie a jeho platnosť. Určite si k dokladom priložte zelenú kartu, ktorá je potvrdením o platnosti PZP v zahraničí,“ radí Daniel Baran, vedúci oddelenia vývoja produktov poistenia motorových vozidiel Union poisťovne.

Dovolenku môžu okrem zdravotných problémov skomplikovať aj napríklad aj nehoda, porucha auta, defekt či vybitá batéria. Preto je pri ceste na dovolenku dobré myslieť aj na poistenie auta. Určite sa zíde poistenie pre prípad havárie a vandalizmu, ktoré kryje okrem zničenia auta pri samotnej havárii aj stret so zverou či poškodenie káblov a hadíc hlodavcami. Ďalej je to poistenie pre prípad zničenia auta živelnými udalosťami ako sú blesky pri letnej búrke alebo krúpy. Ako doplnkové poistenie je určite múdrou voľbou poistenie asistenčných služieb, ktoré využijete najmä vtedy, keď dostanete defekt alebo pri poruche či nehode.

„Novinkou je, že si poistenie môžete uzatvoriť podľa vašich potrieb. Ak ste napríklad dobrý vodič a neobávate sa havárie, môžete si poistiť iba riziká krádež a živel spolu s nadštandardnými asistenčnými službami, resp. batožinou. Navyše, za poistenie vozidla teraz môžete platiť aj mesačne, a tak váš rozpočet nebude ohrozený,“ dopĺňa Daniel Baran.

Poistenie je možné vybaviť online, čo je výhoda aj pre zábudlivcov aj tých, čo sú v preddovolenkovom zhone. Už nie je potrebné navštíviť kamennú pobočku poisťovne, odpadávajú tak papierovačky a čakanie. Všetky dokumenty, pri PZP dokonca aj biela a zelená karta, prídu okamžite e-mailom.