Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Americkí vedci popreli existenciu morských panien

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vedecká agentúra americkej vlády súčasne poprela fámy o tom, že v jej rámci funguje výskum zameraný na morské panny.

Washington 4. júla (TASR) - Americká Národná oceánska služba (NOS) v utorok ubezpečila verejnosť, že morské panny neexistujú. Reagovala tak na fiktívny dokument, ktorý odvysielala televízia Animal Planet.

"Nikdy sa nenašiel žiaden dôkaz o existencii vodných bytostí podobných človeku. Prečo sú teda súčasťou kolektívneho nevedomia takmer všetkých prímorských národov? To je otázka, ktorú by mali riešiť historici, filozofi a antropológovia," uvádza sa vo vyhlásení NOS.

Vedecká agentúra americkej vlády súčasne poprela fámy o tom, že v jej rámci funguje výskum zameraný na morské panny.

Televízia Animal Planet odvysielala v máji program s názvom "Mermaids: The Body Found" (Morské panny: Našlo sa telo). Sami tvorcovia priznali, že išlo len o fikciu, na mnohých divákov však zapôsobil veľmi presvedčivým dojmom.

Údajný dokument bol zmesou historických faktov a konšpiračných teórií, podporených sofistikovanými počítačovými animáciami, množstvom reálneho i vyfabrikovaného obrazového materiálu a dokonca rozhovorov so skutočnými vedcami.

Na NOS sa po odvysielaní filmu začali obracať zarazení diváci s otázkami ohľadne existencie morských panien.

Príbehy o týchto mytologických bytostiach - napoly ľuďoch a napoly rybách - sa vyskytujú po celom svete, od Homérovej Odysey až po ústnu tradíciu austrálskych aborigénov, uviedla televízia BBC.