Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY ZÁKROK: Vojak podstúpil prvú transplantáciu penisu na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lekári uviedli, že u vojaka by sa mala obnoviť pohlavná funkcia, ktorá pri rekonštrukciách penisu nie je možná.

Baltimore 24. apríla (TASR) - Tím amerických lekárov úspešne vykonal prvú úplnú transplantáciu penisu a mieška. V utorok o tom informoval portál britskej spravodajskej stanice BBC.

Chirurgovia na Univerzite Johnsa Hopkinsa v meste Baltimore v americkom štáte Maryland uskutočnili operáciu na vojakovi, ktorého zranila bomba v Afganistane.

Lekári využili penis, miešok (skrótum) a časť brušnej steny, transplantované od zosnulého darcu.

Lekári uviedli, že u vojaka by sa mala obnoviť pohlavná funkcia, ktorá pri rekonštrukciách penisu nie je možná.

Transplantáciu uskutočnil 26. marca tím 11 chirurgov a trvala 14 hodín.

Ide o prvú operáciu vojaka-veterána zraneného v boji počas výkonu služby a o prvú transplantáciu celistvej časti tkaniva, vrátane mieška a okolitej brušnej oblasti.

Lekári dodali, že semenníky darcu s ohľadom na etické otázky neboli transplantované.




"Kým amputácie končatín sú viditeľné a výsledné zdravotné postihnutie zreteľné, niektoré vojnové zranenia sú skryté a ostatní si ich následky vo všeobecnosti neuvedomujú," vyhlásil v pondelok počas telebrífingu Dr. W.P. Andrew Lee, šéf Plastickej a rekonštrukčnej chirurgie na Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Dr. Lee uviedol, že zranenia genitálií sú "tichým, nevysloveným vojnovým zranením".

"Na sympóziu v roku 2014, sponzorovanom aj Univerzitou Johnsa Hopkinsa a nazvanom Intimita po zranení, sme sa od manželiek, rodín a opatrovateliek týchto ranených vojakov dozvedeli, aký zničujúci vplyv majú močopohlavné zranenia na identitu, sebaúctu a intímne vzťahy pacientov," vysvetlil Dr. Lee.

Vojak, ktorý si želá ostať v anonymite, uviedol vo vyhlásení zverejnenom univerzitou: "Keď som sa prvýkrát (po operácii) zobudil, konečne som sa cítil normálnejšie. Povedal som si, že teraz som konečne v poriadku."

Zranenie utrpel, keď stúpil v Afganistane na ukrytú bombu.

Táto operácia má lekársky termín vaskularizovaná kombinovaná alotransplantácia, čo vlastne znamená, že proces zahŕňa transplantáciu kože, kosti, svalov, šliach a krvných ciev.

Experti z chirurgického tímu očakávajú, že vojak sa úplne zotaví do šiestich až 12 mesiacov.

Podľa slov Dr. Ricka Redetta, šéfa programu genitourinárneho (močopohlavného) programu, sa vojak zotavuje dobre a podľa očakávania ho z nemocnice prepustia tento týždeň.

Transplantačný tím takisto informoval, že univerzita schválila v rámci programu 60 transplantácií genitálií.

Prvá transplantácia penisu v USA sa uskutočnila v roku 2016 v Massachusettskej všeobecnej nemocnici v Bostone.

Prvú úspešnú transplantáciu penisu na svete urobili chirurgovia v Juhoafrickej republike (JAR) v roku 2014, pripomenul portál stanice BBC.