Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Archeológovia objavili prvú hrobku civilizácie Huari

Archeológovia objavili prvú hrobku civilizácie Huari. Foto:

Civilizácia Huari existovala v Peru v období 7. - 10. storočia. Jej úpadok a dramatický koniec je poznačený viacerými záhadami.

Lima 28. júna (TASR) - Archeológovia v Peru objavili kráľovskú hrobku s pokladmi a mumifikovanými ženami z obdobia pred 1200 rokmi. Informoval o tom dnes spravodajský portál bbc.co.uk.

Nález, ktorý sa podarilo objaviť severne od hlavného mesta Lima, vrhol nové svetlo na ríšu Huari, ktorá v Peru existovala pred civilizáciou Inkov. Tento objav je vôbec prvá nájdená hrobka z tohto obdobia.

V hrobke bolo viac ako 60 kostier, vrátane troch kráľovien, ktoré boli pochované so zlatými a striebornými šperkmi a maľovanou keramikou.

Viaceré múmie boli nájdené v sediacej polohe, čo naznačuje kráľovský pôvod. Nález zmenil pohľad archeológov na postavenie žien v huarskej spoločnosti.

Podľa forenzného archeológa Wieslawa Wieckowského poloha tiel naznačuje, že šlo o ľudské obete. "Šesť kostier, ktoré sme našli, nebolo zabalených v textíliách. Boli uložené nad ostatnými vo veľmi zvláštnej polohe, preto si myslíme, že boli obetovaní".

Civilizácia Huari existovala v Peru v období 7. - 10. storočia. Jej úpadok a dramatický koniec je poznačený viacerými záhadami.