Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Potrebu ochrany Arktídy priblíži Slovákom medvedica Paula

V sobotu 20. apríla 2013 odštartovali environmentalisti z organizácie Greenpeace sériu aktivít v piatich slovenských mestách s cieľom upozorniť na potrebu chrániť Arktídu. Upozorniť na problémy v Arktíde prišla Slovákov aj medvedica Paula (na snímke), čo je realistický kostým medveďa. Foto: TASR

Na ochranu Arktídy preto vznikla petícia, ktorá má momentálne takmer tri milióny podpisov. Z toho vyše ako 5000 je zo Slovenska.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Environmentalisti sériu aktivít odštartujú dnes v piatich slovenských mestách s cieľom upozorniť na potrebu chrániť Arktídu.

Súčasťou podujatí, ktoré organizuje Greenpeace, bude aj vytvorenie transparentu z ľudí v podobe srdca v Košiciach (22.4.) a Bratislave (20.4.). Upozorniť na problémy v Arktíde príde Slovákov aj medvedica Paula, čo je realistický kostým medveďa.

"Niekedy si myslíme, že sa nás týkajú len problémy na Slovensku. Pravda je však taká, že ochrana životného prostredia nepozná hranice a klimatická zmena na prvom mieste. Stav Arktídy je pre nás nesmierne dôležitý a keď ju nebudeme všetci chrániť, pocítime dôsledky. Zhoršujúci sa stav Arktídy má vplyv na počasie na celej Zemi, čo sme mohli pocítiť aj túto jar," povedala koordinátorka kampaní Greenpeace Andrea Zlatňanská.



Minulý rok bolo v arktickej oblasti zaznamenané najnižšie množstvo ľadu od začiatku meraní. "To, že sa Arktída topí, by malo byť signálom na jej urýchlenú ochranu. Namiesto toho však okolo Arktídy začínajú ako supy krúžiť okolité krajiny a ropné spoločnosti, ktoré v tomto stave vidia príležitosť na zisk a hľadajú oblasti na ťažbu ropy, prípadne komerčný rybolov," uviedla Zlatňanská. Na ochranu Arktídy preto vznikla petícia, ktorá má momentálne takmer tri milióny podpisov. Z toho vyše ako 5000 je zo Slovenska.