Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Austrália vyhlásila koaly za zraniteľný druh

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Ben Margot

Dôvodom je znižovanie početného stavu týchto populárnych vačkovcov v dôsledku miznutia vhodných biotopov, rastu miest, dopravných nehôd, útokov psov a šírenia chorôb.

Canberra 30. apríla (TASR) - Austrálska vláda vyhlásila koaly v niektorých oblastiach krajiny za "zraniteľný" druh, oznámila dnes stanica BBC.

Nová klasifikácia platí pre populácie koál v austrálskych štátoch Queensland, Nový Južný Wales a teritórium hlavného mesta Canberra. Podľa ochranárov by sa opatrenie malo rozšíriť na celú Austráliu.

Dôvodom zaradenia koál medzi zraniteľné druhy je znižovanie početného stavu týchto populárnych vačkovcov v dôsledku miznutia vhodných biotopov, rastu miest, dopravných nehôd, útokov psov a šírenia chorôb.

Odhady súčasného stavu koalej populácie v Austrálii majú kolísať od niekoľko stotisíc až po 43.000. V štátoch Južný Wales a Queensland ich počet od roku 1990 poklesol o 40 percent.

"Ide o druh, ktorý bol za posledných 20 rokov veľmi oslabený, a preto nemôžeme čakať, až pokým sa situácia stane kritickou," zdôraznil austrálsky minister životného prostredia Tony Burke. Opatrenie podľa neho výsledkom dôkladnej vedeckej analýzy.

V niektorých oblastiach Austrálie sa však koalám stále darí. Veľké, stabilné či dokonca rastúce populácie existujú v štátoch Viktória a Južná Austrália.

Podľa nadácie Australian Koala Foundation (AKF) treba sprísnený stupeň ochrany zaviesť preventívne v celej krajine. "Koala je dôležitým turistickým magnetom a významným symbolom Austrálie," zdôraznila Deborah Tabartová z AKF.