Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Autogramy Elvisa Presleyho a The Beatles patria k najfalšovanejším

Elvis Presley Foto: TASR/AP Photo

Hviezdy niekedy mávajú svoje sekretárky, ktoré za ne podpisujú fotografie, listy a podpisové karty, avšak na závažných dokumentoch musí byť vždy ich pravý podpis.

Los Angeles 28. decembra (TASR) - Elvis Presley a The Beatles sa v roku 2012 umiestnili na popredných miestach v rebríčku najčastejšie falšovaných autogramov celebrít. Len necelá polovica zo všetkých ich podpisov, ktoré sú na predaj, je pravá, uviedla dnes spoločnosť PSA/DNA, ktorá sa zameriava na overovanie pravosti autogramov.

Kráľ rock and rollu a liverpoolska štvorica, ktorí sa umiestnili na vrchole tohto zoznamu aj pred dvoma rokmi, keď ho ostatný raz zverejnili, sa pridali k osobnostiam ako je bývalý americký prezident John Kennedy alebo popová hviezda Michael Jackson. Nedávno zosnulý americký astronaut Neil Armstrong skončil na treťom mieste po tom, ako počet falzifikátov podpisov tohto prvého človeka na Mesiaci výrazne vzrástol po jeho smrti v auguste.

Jednou z príčin, prečo sú napodobeniny jeho autogramov také vzácne, je skutočnosť, že už aj počas svojho života ich Armstrong rozdával iba veľmi zriedka, povedal pre agentúru Reuters predstaviteľ spoločnosti PSA/DNA Joe Orlando. "Armstrong bol jednou z osobností, ktoré sú si veľmi vedomé hodnoty svojho podpisu," dodal.

Margaret Barrettová zo spoločnosti Heritage Auctions, ktorá je špecialistkou na autogramy hollywoodskej herečky Marilyn Monroe, uviedla, že najspoľahlivejším zdrojom pre overenie pravosti podpisov sú oficiálne dokumenty ako zmluvy alebo šeky. "Hviezdy niekedy mávajú svoje sekretárky, ktoré za ne podpisujú fotografie, listy a podpisové karty, avšak na závažných dokumentoch musí byť vždy ich pravý podpis," zakončila Barrettová.