Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

VIDEO: Bežecký maratón na severnom póle zvládlo všetkých 52 pretekárov

Foto: TABLET.TV

Svoje sily v extrémnych podmienkach a mrazoch až do mínus 30 stupňov Celzia si zmeralo spolu 52 mužov a žien z 18 krajín sveta.

Severný pól 18. apríla (TABLET.TV) – Američan a Ruska sa stali víťazmi tohtoročného bežeckého maratónu na Severnom póle. Preteky s prívlastkom najstudenšie na svete odštartovali v sobotu 16. apríla v blízkosti ruského tábora Barneo nazývaného tiež Tábor Severný Pól.

Trasa maratónu viedla po zamrznutých vodách Arktídy, 49 kilometrov od miesta, ktoré je považované za vrchol sveta. Pretekári museli zabehnúť 12 kôl po vyznačenej trase. Po každom z nich sa mohli občerstviť a zohriať v pripravenom stane.

Maratón na Severnom póle dokončili všetci pretekári. Víťazovi v kategórii mužov, 47-ročnému Američanovi Dornovi Wenningerovi, trval beh od štartu do cieľa päť hodín, 17 minút a 33 sekúnd.

Najrýchlejšia bežkyňa Gulzhamal DeFelice, pôvodom z Ruska, dobehla do cieľa po piatich hodinách, 50-tich minútach a 12-tich sekundách. Veľké uznanie po dokončení maratónu zožal aj francúzsky pretekár Bruno Louges, ktorému pred piatimi rokmi lekári diagnostikovali sklerózu multiplex. Napriek vyčerpaniu prišiel do cieľa po takmer desiatich hodinách.

V extrémnom mraze sa nik nezaobišiel bez špeciálneho oblečenia, ktoré chráni celé telo od hlavy až po päty. Organizátori museli myslieť aj na ochranu pred polárnymi medveďmi. Okolo trate hliadkovali ostreľovači.

Tento rok sa začiatok maratónu oneskoril o sedem dní. Dôvodom boli trhliny na ľadovej pristávacej dráhe. Súťažiaci museli počkať, kým sa podmienky zlepšili aby ich lietadlo mohlo bezpečne pristáť.