Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Magazín

Boli sme v Kyjeve dva roky po Majdane, pozrite si reportáž

Na snímke aktivisti počas zrážok s políciou a hasiči hasia dym z horiacich pneumatík na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve vo štvrtok 7. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vojna a mier alebo dva roky po Majdane.

Kyjev 16. júna (TABLET.TV) - Kyjev, najväčšie a hlavné mesto Ukrajiny, je dnes pokojnou metropolou, v ktorej ľudia žijú bežným každodenným životom. Ťažko uveriť, že pred zhruba dvomi rokmi sa toto mesto zmietalo v protivládnych nepokojoch a protestoch. Hlavné námestie Nezávislosti, nazývané tiež Majdan a ďalšie ulice sa vtedy zmenili na nepoznanie.

Všetko sa začalo 21. novembra 2013, keď vláda vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zastavila prípravy podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou. Stúpenci prozápadnej orientácie Ukrajiny začali organizovať protestné akcie. Situácia vygradovala 20. februára 2014, keď na Majdane prišlo o život vyše sto ľudí. Boli medzi nimi demonštranti aj policajti. Ich smrť zavinili ostreľovači, ktorých pôvod bol zahalený rúškom tajomstva. Úplné objasnenie neprinieslo ani vyšetrovanie, čo sa odrazilo v nespokojnosti Ukrajincov.

Dnes už po devastácii, horiacich barikádach a pneumatikách, lietajúcich nábojoch a zápaľných fľašiach, niet ani stopy. Nezabudnuteľné udalosti však pripomínajú spomienkové miesta všade tam, kde vyhasli ľudské životy. Mesto v týchto častiach aj dnes pôsobí silným pietnym dojmom.

Protesty priniesli zmeny na politickej scéne. Obe pomajdanové vládne zostavy deklarovali snahy o európsky orientované reformy Ukrajiny. Za Jaceňuka došlo k uzatvoreniu asociačnej dohody s Európskou úniou, nedarilo sa však presadzovať reformné zákony. Naštartovať rast Ukrajiny teraz skúša súčasná vláda.

V Kyjeve vzniklo aj niekoľko nových médií a organizácií, zaoberajúcich sa odhaľovaním ruskej propagandy. Niektorí zástupcovia týchto ukrajinských inštitúcií sa predstavili aj na Slovensku prostredníctvom bezpečnostných konferencií, ktoré organizuje mimovládna organizácia GLOBSEC.