Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Bratislava žije 13. plesom v opere, hostí čakajú nevšedné kombinácie

Aj tohto roku sa Ples v opere koná v historickej budove Slovenského národného divadla. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aj 13. ples v opere sa ponesie v znamení pomoci. Výťažok z dobrovoľného vstupného, ktorého minimálna výška je 500 eur pre jeden pár, poputuje Nadácii Detského kardiocentra.

Bratislava 12. januára (TASR) - Hlavné mesto žije najočakávanejšou udalosťou začínajúcej plesovej sezóny. V historickej budove Slovenského národného divadla (SND) sa začína prestížny 13. ples v opere.

Na 300 párov osobností spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života Slovenska čaká program, ktorý sa bude niesť v znamení spojenia klasického aj moderného hudobného žánru.

Prevažná väčšina hostí je zvedavá najmä na vystúpenie hviezdy 13. plesu v opere, ktorá má tú česť otvoriť ho slávnostne tradičným úderom na gong. Tento rok sa medzi hviezdy bratislavského plesu zaradila britská speváčka Sharleen Spiteri, frontmanka skupiny Texas.

Klasický hudobný žáner bude reprezentovať Pavol Bršlík. V jeho podaní odznejú dve z najslávnejších operných árií Granada a O sole mio. Tenorista svetového formátu si zaspieva aj duet s tohtoročnou moderátorkou plesu, opernou divou Adrianou Kučerovou.

Program má byť podľa Mateja Drličku holdom opere. "V roku 2013 totiž uplynie 160 rokov od chvíle, keď Giuseppe Verdi uviedol svoju svetoznámu operu La Traviata. Práve z nej odznie obľúbená ária Libiano, ktorou symbolicky oslávime toto okrúhle výročie," doplnil dramaturg hudobnej časti programu Plesu v opere, ktorý otvára oficiálny otvárací valčík profesionálnych tanečníkov z Interklubu Madit.

Hosťom sa predstaví aj husľový virtuóz Vladimír Jablokov a baletní umelci zo svetoznámeho Viedenského štátneho baletu pod vedením Manuela Legrisa. Vo vystúpení s názvom Before Nightfall hostia plesu uvidia držiteľku ocenení Kvet baletu a Ceny Baletného klubu Viedenskej štátnej a ľudovej opery Ninu Polákovú a Romana Lazíka. Ten vyštudoval balet na štátnom Konzervatóriu v Bratislave a pôsobil ako prvý sólista v SND. Následne tancoval v baletných súboroch v Izraeli, Juhoafrickej republike a v Bavorskom štátnom balete. Od roku 2007 je sólistom Viedenskej štátnej opery. Roman Lazík je držiteľom prestížnych ocenení na Slovensku, v Európe aj v USA.

Video: Príchod hostí na Ples v opere





Všetci umelci sa aj tento rok predstavia pod taktovkou tanečného choreografa Jána Ďurovčíka, ktorý sa opäť ujal úlohy režiséra plesového programu. V ňom ďalej figuruje aj speváčka Svetlana Rymarenko. Členka vokálnej skupiny Fragile zaspieva plesovým hosťom spolu s Cigánskymi diablami a Oskarom Rózsom. V programe ďalej vystúpia Boom Band orchester, speváci Helena Vondráčková, Vašo Patejdl, Beáta Dubasová a skupina Desmod.

Aj 13. ples v opere sa ponesie v znamení pomoci. Výťažok z dobrovoľného vstupného, ktorého minimálna výška je 500 eur pre jeden pár, poputuje Nadácii Detského kardiocentra. Zakúpia z neho technické vybavenie operačných sál v novom pavilóne Detského kardiocentra.