Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

V Bratislave sa stretnú európski biskupi. Príde aj päť kardinálov

Na archívnej snímke bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský (vľavo) a kardinál Péter Erdö, arcibiskup Ostrihomu - Budapešti. Foto: TASR/Martin Baumann

Katolícku cirkev na Slovensku bude zastupovať predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Piati kardináli, arcibiskupi, biskupi, ale aj predstavitelia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) sa zídu v Bratislave 6. a 7. septembra. Debatovať budú na tému Pravda a kultúra života. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS). 

"Spoločnosť nesmie svojich členov odsúvať na druhú koľaj preto, že nemôžu podávať výkon. Chceme apelovať na naše krajiny, aby zabezpečili dôstojnú starostlivosť o chorých, starých a ľudí na okraji spoločnosti. Urobme všetko, aby žili svoj život dôstojne aj so svojimi obmedzeniami a boli prijímaní spoločnosťou ako jej rovnocenní členovia," priblížil cieľ stretnutia výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský. Dodal, že chcú apelovať na vlády krajín, aby pozornosť venovali reforme vzdelávania a mladým ľuďom, ktorí často pre zlé sociálne podmienky opúšťajú svoju vlasť, odchádzajú za prácou do zahraničia a najmä pre sociálne neistoty odďaľujú uzavretie manželstva a založenie rodiny.

Cieľom stretnutia je i možnosť prehĺbiť spoluprácu medzi krajinami strednej a východnej Európy. "Európa by sa mala vrátiť k svojim kresťanským koreňom. Európske inštitúcie by mali rešpektovať autonómiu krajín strednej a východnej Európy v kultúrno-etických otázkach. Katolícka cirkev chce prispieť k európskej integrácii a zmierňovaniu spoločenského napätia. Modlíme sa za tých, ktorí trpia a pomáhame tým, ktorí potrebujú našu pomoc, napríklad migrantom," doplnil Ziolkovský.

Stretnutie nadväzuje na tri podobné akcie z minulosti, dve sa konali v Bratislave a jedna v Budapešti. Pricestujú naň zástupcovia Slovenska, Poľska, Maďarska, Česka, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Talianska a Chorvátska. Katolícku cirkev na Slovensku bude zastupovať predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Program stretnutia sa bude skladať zo štyroch blokov. Prvou témou je problematika encykliky sv. Jána Pavla II. Veritatis splendor o základných otázkach mravnosti, od ktorej vydania tento rok uplynulo 25 rokov. Rozoberať sa bude aj téma eutanázie, riziká Istanbulského dohovoru, ale aj riziká aplikácie európskeho práva na náboženskú slobodu.