Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Kate a William opustili nemocnicu a ukázali synčeka

Briitský princ William s manželkou Kate a ich novorodeným synom Foto: TASR/AP

Spoločne sa potom so svojím potomkom presunuli do Kensingtonského paláca.

Londýn 23. júla (TASR) - Britský princ William s manželkou Kate dnes večer so širokými úsmevmi predstavili verejnosti svojho novorodeného syna, pričom boli obaja oblečení zhodne v bledomodrom. Hrdý otec o synovi povedal, že "má dobré pľúca", uviedla televízia Sky News.

Kate vyniesla bábätko v bielej deke pred bočný vchod do Nemocnice svätej Márie v Londýne, aby si ho novinári čakajúci vonku mohli vyfotografovať. Tam ho odovzdala do rúk manželovi. Hoci jemne pofukovalo, chlapček nemal zakrytú hlavičku.

Princ William odpovedal aj na niekoľko otázok novinárov. Okrem iného povedal, že účasť na pôrode bola pre oboch "veľmi emotívna" a dodal, že s Kate "ešte stále pracujú" na mene pre synčeka.

"Je to výnimočné obdobie. Každý rodič vie, čo je to za pocit," doplnila ho Kate. Prezradila, že William "už vymenil prvú plienku".

Na snímke vojvodkyňa z Cambridgeu Catherine s novorodeným synom v náručí opúšťa v utorok 23. júla 2013 Nemocnicu svätej Márie v Londýne, kde manželka princa Williama v pondelok podvečer porodila.
Foto: TASR/AP

Na otázku, na koho sa ich dieťa podobá, William žartovne odpovedal, že "našťatie na mamu". Podľa jeho slov "je to veľký chlapec, celkom ťažký". Na otázku, aké má vlasy, reagoval so smiechom: "Chvalabohu ich má viac ako ja."

Potom sa manželia vrátili do nemocnice, kde dieťa preložili do autosedačky, s ktorou nastúpili do čierneho Range Roveru. Kate usadil William dozadu, potom si sám sadol za volant a odišiel do bytu v Kensingtonskom paláci.



Prvé verejné predstavenie kráľovskej rodiny, na ktoré médiá tak nedočkavo čakali, pripomenulo podobný okamih pred vyše 30 rokmi, kedy princezná Diana a princ Charles pózovali novinárom s novorodeným Williamom na tých istých schodoch pred nemocnicou v roku 1982.

V nemocnici dnes čerstvých rodičov s malým princom, ktorý prišiel na svet v pondelok, navštívili ako prví rodičia Kate - Carole a Michael Middletonovci. Novinárov prekvapili, keď dorazili k súkromnému krídlu Nemocnice svätej Márie v bežnom čiernom taxíku. Keď odchádzali, Carole Middletonová reportérom povedala, že ich vnúča je "úžasné". Na otázku, či nevie aké meno plánujú dať rodičia malému princovi, odpovedala, že "absolútne nie".

Dve hodiny po Middletonovcoch navštívil nemocnicu Williamov otec, princ Charles, s manželkou Camillou. Princ pri odchode povedal, že novorodenec je "skvelý".



Delové salvy a špeciálne zvonenenie privítali kráľovského potomka



Dve separátne delové salvy zazneli dnes v Londýne na počesť narodenia kráľovského potomka. O 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ) vystrelilo v Green Parku neďaleko Buckinghamského paláca šesť diel z prvej svetovej vojny 41 sálv, ďalších 62 sálv sa ozvalo z Toweru pri rieke Temža.

Súčasne s delovými salvami začali zvonári vo Westminsterskom opátstve, kde sa vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea zosobášili, zvoniť na zvony špeciálne zvonenie známe ako Cambridge Surprise Royal (Cambridgeské kráľovské prekvapenie), ktoré potrvá tri hodiny.

Traja zo zvonárov vykonávali tú istú činnosť už pri narodení princa Williama v roku 1982 i pri jeho svadbe v roku 2011.

Na snímke o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ) vystrelilo v Green Parku neďaleko Buckinghamského paláca šesť diel z prvej svetovej vojny 41 sálv
Foto: TASR/AP


Kate a Williamovi blahoželali lídri z celého sveta. Vyjadril sa aj Žirinovskij



Lídri z celého sveta dnes blahoželali vojvodovi a vojvodkyni z Cambridgea, ako aj zvyšku britskej kráľovskej rodiny k narodeniu nového následníka trónu.

Medzi prvými gratulantmi boli podľa agentúry DPA americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Kate a Williamovi zaželali veľa šťastia a požehnania, ktoré prináša rodičovstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin napísal priamo kráľovnej Alžbete II. a zaželal veľa zdravia novorodencovi, jeho matke a všetkým členom kráľovskej rodiny.

Japonský premiér Šinzó Abe uviedol: "Je to skvelá správa pre svet aj pre Britániu. Želám všetko najlepšie." Premiérove vyjadrenia však boli málo medializované. Príchod kráľovských potomkov na svet je v Japonsku citlivou témou, lebo princezná Masako údajne trpí depresiami, že nedokázala porodiť syna. S princom Naruhitom majú dcéru, ktorá sa narodila v roku 2001.
Na archívnej snímke zo 6. decembra 2012 britský princ William stojí pri svojej manželke, vojvodkyni z Cambridgeu Kate pri odchode z nemocnice Kráľa Edwarda VII. v centrálnom Londýne.
Foto: TASR/AP

Blahoželania sa hrnuli z krajín, ktoré boli súčasťou koloniálnej ríše a kde je kráľovná stále hlavou štátu.
Radosť nad narodením v poradí tretieho následníka trónu vyjadril austrálsky premiér Kevin Rudd, ale aj líder opozičnej Liberálnej strany a zarytý monarchista Tony Abbott.

Na Novom Zélande namodro vysvietia okolo 40 budov a vo Wellingtone už vystrelili 21 delových sálv na počesť kráľovského potomka.

V Kanade sa ku gratulantom pripojil premiér Stephen Harper, ale reakcia francúzsky hovoriacej provincie Quebec bola vlažnejšia.

V Európe napríklad zareagoval francúzsky prezident Francois Hollande. Povedal, že budúci dedič britského trónu patrí do dynastie, ktorá pestuje "vynikajúce vzťahy" s Francúzskom už od roku 1904 po podpise série dohôd s názvom Entente Cordiale. Tie ukončili takmer tisíc rokov trvajúce občasné konflikty medzi oboma národmi.

"Radostná správa o narodení princa teší francúzsky ľud," napísal Hollande v liste Williamovi a Kate. Ruský nacionalistický líder Vladimir Žirinovskij vyhlásil, že "kašle" na kráľovské bábätko, lebo Británia je odvekým nepriateľom Ruska.

"Narodenie ďalšieho britského monarchu, ktorý bude sať našu krv niekedy v polovici 21. storočia, v nás sotva môže vyvolať nejakú radosť," povedal Žirinovskij novinárom v Moskve. Líder nevhodne nazvanej Liberálnodemokratickej strany vysvetľoval, že nemá rád Britániu, lebo poskytuje pomoc členom ruskej opozície. Žirinovskij dodal, že čoskoro čaká narodenie svojho piateho vnúčaťa, informovala agentúra RIA Novosti.

Veterán ruskej politiky je v Štátnej dume už od roku 1993. Päťkrát sa neúspešne uchádzal o prezidentský úrad, naposledy v roku 2012, keď získal deväť percent hlasov.

William a Kate sa poďakovali nemocnici



Kate a William, vojvodkyňa a vojvoda z Cambridgea, sa dnes poďakovali personálu v Nemocnici svätej Márie v centrálnom Londýne, kde Kate deň predtým porodila malého princa.
"Radi by sme sa poďakovali personálu v nemocničnej časti Lindo Wing a celej nemocnici za nesmiernu starostlivosť, ktorú sme my traja dostali," uviedol manželský pár vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

"Vieme, že pre nemocnicu to bol veľmi rušný čas a radi by sme sa poďakovali každému - personálu, pacientom a návštevníkom - za ich pochopenie počas tohto obdobia," dodali manželia.

Úrad manželov v Kensingtonskom paláci dnes tiež oznámil, že matke, synovi a otcovi sa darí dobre.


Británia oslavuje malého princa, ktorý začína svoju kráľovskú kariéru



Princ William a jeho manželka Kate dnes prežívajú svoj prvý deň ako rodičia.
Osvetlené Londýnske oko na brehu Temži na počesť narodenia chlapca vojvodkyni z Cambridgeu Kate a britskému princovi Williamovi
Foto: TASR/AP

Po vzrušení, únave a radosti z narodenia dieťaťa, ktoré s nimi prežíval celý národ, odnesie mladý manželský pár podľa očakávania svojho princa domov a začne sa oňho starať.

Meno chlapca aj jeho podoba zatiaľ zostávajú kráľovským tajomstvom. A keďže bábätko začína svoju dlhú cestu smerujúcu až k trónu, Briti i ľudia po celom svete oslavujú spolu s kráľovskou rodinou, napísala tlačová agentúra AP.

"Celá krajina bude oslavovať," povedal britský premiér David Cameron a vzdal tak poctu princovi Williamovi a jeho manželke Kate. "Budú to úžasní rodičia," dodal.



Po improvizovanom večierku v Buckinghamskom paláci, londýnskom sídle kráľovnej Alžbety II., sa ďalšie oslavy očakávajú dnes. Nebudú chýbať salvy kráľovského delostrelectva na počesť narodenia kráľovského potomka. Jazdci v uniformách na koňoch budú klusať až do kráľovského parku Green Park, kde šesť diel odpáli naprázdno 41 výstrelov.
Ľudia sa zhromažďujú pred Buckinghamským palácom v Londýne 22. júla 2013 po tom, ako vojvodkyňa z Cambridgeu Kate, manželka britského princa Williama porodila synčeka. Podľa vyhlásenia Kensingtonského paláca chlapec váži približne 3,8 kilogramu.
Foto: TASR/AP

Na opačnej strane zemegule rojalistická skupina Monarchy New Zealand oznámila, že zorganizovala celonárodnú svetelnú šou, počas ktorej na počesť narodenia kráľovského potomka namodro osvetlia 40 budov, vrátane mrakodrapu Sky Tower v meste Auckland, letiska v meste Christchurch a zámku Larnach v Dunedine.

Dieťa nemá ešte ani deň - a meno možno nebude mať niekoľko dní či dokonca týždňov -, avšak už mu venovali budovu.

Austrálsky premiér Kevin Rudd oznámil, že ohrada v zoologickej záhrade Taronga Park Zoo v Sydney bude pomenovaná po princovi a je to jeden z darov od Austrálie. Vláda venuje v mene malého princa 10.000 austrálskych dolárov (7007 eur) na výskumný projekt v zoo, ktorého zámerom je zachrániť ohrozeného živočícha bandikuta králikovitého. Podobá sa králikovi a je to vačkovec, ktorého počty sa vo voľnej prírode značne zmenšujú. Princovo meno, keď už bude známe, pripíšu na ohradu týchto zvieratiek.


Oficiálne oznámenie o narodení syna Williama a Kate.
Foto: TASR/AP


"Neviem, či toto kráľovská rodina potrebuje, ale zrejme im darujeme aj voľný vstup do zoo Taronga," uviedol premiér Rudd.

Kráľovský potomok dostane aj detskú knihu od miestnej autorky Mem Foxovej s názvom Ten Little Fingers and Ten Little Toes (Desať prštekov na ruke, desať prštekov na nohe).

V oficiálnom balíku darčekov, ktorý Austrália posiela britským kráľovským manželom pre ich novonarodené dieťa, však chýba milý klokan, ktorého bývalá premiérka Julia Gillardová plietla ešte pred tým, ako minulý mesiac prišla o funkciu, informovala agentúra DPA.

Gillardovú zosadili a vedenia sa ujal Rudd. Stalo sa to presne v týždeň, keď pózovala pre ženský časopis a pritom plietla darček pre budúceho kráľa. Nie je známe, či prvá žena na čele Austrálie splní sľub a pošle hračku do Bukinghamského paláca.

Britské médiá sa dnes pridali k oslavám.

"Je to chlapec!" také sú titulky na prvých stranách novín po celej Británii. Najpredávanejší denník The Sun (Slnko) dočasne zmenil svoj názov na The Son (Syn) - na počesť maličkého budúceho kráľa.

Je to chlapec!, také sú titulky na prvých stranách novín po celej Británii.
Foto: TASR/AP



Princ Charles bude "brilantným" starým otcom.



Deň po príchode Charlesovho prvého vnúčaťa na svet to dnes vyhlásila princova manželka Camilla. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Foto: TASR/AP

Novorodený princ z Cambridgea je v poradí tretím následníkom na trón a raz sa stane kráľom. Narodil sa v Londýne v pondelok o 16.24 h miestneho času (17.24 h SELČ) po dlhých hodinách napätého čakania.

"Myslím si, že sú to úžasné správy," povedala vojvodkyňa z Cornwallu a druhá Charlesova manželka Camilla pre britskú spravodajskú stanicu BBC, keď sa spolu s princom stretli s davmi gratulantov počas oficiálnej návštevy grófstva Yorkshire na severe Anglicka.

"Myslím si, že matka, syn a otec sú všetci v poriadku," dodala Camilla.

"A myslím si, že je to pre celú krajinu úžasne povznášajúca chvíľa. Je to veľmi vzrušujúce a úžasné pre starého otca. Vie to s deťmi brilantne," dodala.